Geld en Werk

Ondanks peperdure huizen blijft Amsterdam groeien

11 september 2017 16:10 Aangepast: 11 september 2017 16:15
Beeld © Getty

Hoewel de huizenprijzen in Amsterdam nog elke maand stijgen, blijft ook de vraag naar woningen stijgen. Tussen 2011 en 2015 verhuisden er binnen Nederland 175.000 mensen naar Amsterdam. Elk jaar groeit dat aantal.

Met name jongeren verhuizen uit gemeentes als Amstelveen, Utrecht en Almere naar Amsterdam. Studies en de vele banen trokken hen naar de hoofdstad. Meer dan de helft van alle mensen die in 2015 naar Amsterdam verhuisde, was tussen de 20 en 30 jaar oud. Vanuit Groningen en Zeeland verhuisden er relatief weinig mensen naar Amsterdam, blijkt uit cijfers van het cbs.

Bijna een miljoen inwoners

Wie naar de absolute groei van de stad kijkt, dus inclusief bijvoorbeeld mensen die vanuit het buitenland naar Amsterdam verhuizen, ziet dat de stad ieder jaar met ongeveer 11.000 inwoners groeit. In 2010 woonden er nog 767.000 mensen in Amsterdam, in 2017 al bijna 845.000.

Mensen die Amsterdam verlaten, verhuizen vooral naar Amstelveen, Zaanstad, Almere en Haarlemmermeer. De reden? Als je je ware liefde ontmoet, blijken die veertig vierkante meter toch opeens behoorlijk krap. Randgemeentes zijn vaak goedkoper, en voor jonge gezinnen is er ook meer ruimte.

Tussen 2011 en 2015 verhuisden 165.000 mensen vanuit Amsterdam naar andere Nederlandse gemeenten. Dat worden er ook jaarlijks meer. 

Amsterdam zal de komende jaren blijven groeien, vermoedt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. "Er ontstaan nog steeds veel banen in Amsterdam, vooral in de creatieve industrie, de financiële sector en de ict."

"Dat komt doordat de Nederlandse economie steeds meer verandert in een diensteneconomie. Die werkgelegenheid vestigt zich in steden waar ook universiteiten zitten, zoals Utrecht, Groningen, Maastricht, maar met name Amsterdam. Zo lang er meer werk blijft ontstaan, zullen mensen naar Amsterdam blijven trekken, zelfs als de woningprijzen stijgen."

11.000 nieuwe Amsterdammers

De gemeente Amsterdam geeft zelf aan dat mensen in toenemende mate het sociale en professionele netwerk in de stad nodig hebben voor hun werk. ZZP'ers willen volgens de gemeente in de stad wonen omdat daar veel klanten wonen, en ook veel mensen met hetzelfde specialisme.

Daarom rekent de gemeente er zelf op dat er ieder jaar ongeveer 11.000 Amsterdammers bijkomen. De gemeente wil daarom voor 2025 ongeveer 50.000 woningen bouwen binnen de gemeentegrenzen. Die nieuwbouw moet de woningmarkt wat ruimte geven.

Huisjesmelkers

Of dat voldoende is, is volgens Boelhouwer de vraag. "De druk op de markt neemt nog steeds toe, er ontstaat meer vraag naar koopwoningen, maar er is maar een beperkt nieuw aanbod." Daarnaast worden veel woningen opgekocht door mensen die het huis willen verhuren. "In deze tijd loont het om huisjesmelker te worden, of om een appartement te kopen voor een studerend kind. Die vraag is er in de afgelopen anderhalf jaar bijgekomen, waardoor de vraag verder is gegroeid."

De prijs van woningen in Amsterdam zal daardoor ook niet snel dalen, verwacht hij: "Zo lang de rente laag blijft, blijft het aantrekkelijk om een huis te kopen. Daardoor blijft de vraag naar koopwoningen hoog, en dus ook de prijs."

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit is waarom import-Amsterdammers hun stad altijd goed zullen praten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`