Geld en Werk

Bill Gates geeft 2 miljard om klimaatverandering te stoppen

05 november 2015 21:52 Aangepast: 05 november 2015 22:02
Beeld © ANP

Overheden zijn nogal onbekwaam in het bestrijden van klimaatverandering, vindt Bill Gates. Willen we echt iets doen, dan moeten private partijen geld steken in onderzoek en ontwikkeling om zo snel mogelijk goed werkende alternative energiebronnen te vinden.

Gates geeft zelf het goede voorbeeld en investeert 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) in innovaties die klimaatverandering tegengaan, zegt hij in een groot interview met The Atlantic.

Onnatuurlijk hoog innovatie-niveau
De Microsoft-oprichter is op een missie om de mensheid door innovatie hun weg uit de klimaatcrisis te laten vinden. Om dat te bereiken is hij ervan overtuigd dat staten als China en de VS voor 2050 geen extra CO2-gassen meer moeten uitstoten, zegt hij tegen het Amerikaanse magazine.

Daarvoor is wel een bron van CO2-vrije energie nodig en volgens Gates is innovatie opvoeren tot een "onnatuurlijk hoog niveau" de beste manier om die te vinden.

Ook hulp van overheden
Dat zullen private partijen niet alleen kunnen dus er is ook nog steeds hulp nodig van overheden. Als voorbeeld haalt Gates de medische onderzoeks-industrie in de VS aan waar de overheid jaarlijks zo'n 30 miljard in pompt. Door die investeringen kan de private sector vervolgens baanbrekende nieuwe medicijnen ontwikkelen. 

Maar zo'n strategie laat zich niet een-op-een vertalen naar een aanpak van het klimaatprobleem. Wetenschappelijk onderzoek toont wel aan dat, als we echt willen, er een hoop kan worden bereikt. Gates haalt het het Manhattan-project aan, waarmee de VS er in de Tweede Wereldoorlog behoorlijk snel in slaagde een atoombom te ontwikkelen. 

Nu zal het klimaatprobleem volgens Gates niet worden opgelost door een groep wetenschappers op een boerderij in New Mexico een oplossing te laten bedenken. Wat volgens hem beter werkt is een klein beetje geld geven aan iemand die denkt dat energie opwekken in hoge luchtlagen gaat werken en tegelijkertijd ook een beetje investeren in iemand die denkt dat zonlicht direct gebruikt kan worden om olie te maken.

Als we veel geld stoppen in dit soort initiatieven, dan moeten we er uiteindelijk wel uitkomen, aldus Gates. Het hele interview met de visie van Gates vind je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore