Geld en Werk

Je vorige salaris bespreken loont, maar alleen als je een vrouw bent

28 juni 2017 15:40 Aangepast: 15 november 2017 12:52
Beeld © Getty images

Goed nieuws! Je bent bijna aangenomen. Nu moet je alleen nog even de salarisonderhandelingen voeren. En dan komt de vraag: "Wat verdiende je eigenlijk in je vorige baan?"

Welk antwoord geef je dan? Geef je netjes antwoord op de vraag, terwijl je had gehoopt op een flinke salarisverhoging, of zeg je netjes dat je er niet over wil praten? Weet dat je de vraag in ieder geval niet hoeft te beantwoorden. Dat is misschien alleen niet altijd de beste optie.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Het Amerikaanse platform PayScale ondervroeg ruim 15.000 mensen over hun ervaringen tijdens hun laatste sollicitatiegesprek en het salaris dat ze uiteindelijk zijn gaan verdienen. En de uitkomsten zijn opvallend.

Mannen die tijdens een sollicitatiegesprek weigeren antwoord te geven op de vraag 'hoeveel verdiende je in je vorige baan?' verdienen uiteindelijk 1,2 procent meer dan hun seksegenoten die wel antwoord geven op de vraag.

Voor vrouwen geldt juist het omgekeerde: vrouwen die weigerden te zeggen hoeveel ze in een vorige baan verdienden, komen uiteindelijk 1,8 procent lager uit dan vrouwen die de vraag wel beantwoorden. De verschillen zijn klein, maar wel opvallend.

Bescheidenheid

Volgens Tosca Gort, arbeidspsycholoog en onderhandelcoach bij Gort Coaching, komt dat vooral voort uit een cultuur waarin vrouwen nog steeds lager worden ingeschaald dan mannen. "Werkgevers vinden mannen interessant om hun zwijgzaamheid, terwijl ze bij vrouwen denken, dan kan ik wel wat lager gaan zitten."

"Hun bescheidenheid komt ze duur te staan", zegt Gort. "Werkgevers maken dan gebruik van de ruimte die vrouwen ze geven." En dat terwijl juist wanneer je overstapt naar een nieuwe baan de grootste stap in salaris te maken is. 

Ongelijkheid

Vaak wordt gezegd dat vragen naar een vorig salaris ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in stand houdt. Als je nieuwe salaris gebaseerd wordt op een oud salaris dat ook al niet eerlijk was, blijft die oneerlijke situatie voortduren, zo is de gedachte.

Maar uit dit onderzoek blijkt dus dat dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Gort: "De psychologische regel is: wanneer je benoemt wat je wil, gebeurt het." De truc is dat je vervolgens wel zelf de onderhandeling scherp voert. "Vrouwen die hun mannetje staan, verdienen gewoon meer", zegt Gort daarover.

Of nog beter, wees de vraag voor. "De truc is om te kijken wat mensen om je heen in dezelfde functie verdienen, want blijkbaar ben je dat waard", zegt Suzanne Reijn, directeur bij onderhandelingsbureau Scotwork. Dan kun je zelf op het juiste moment de onderhandelingen openen.

Meer over salarisonderhandelingen:

  • Praten over je vorige salaris is maar een klein onderdeel van de salarisonderhandelingen. Met deze tips maak je van de hele onderhandeling een succes.
  • Vrouwen vinden onderhandelen vaak lastig. Nergens voor nodig, vindt deze onderhandelcoach.
  • Deze bedrijven kennen geen salarisonderhandelingen. Alle salarissen zijn er openbaar. Eerlijker voor iedereen, vinden zij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van