De inwoners van Noorwegen, nummer acht op de wereldwijde ranglijst van rijke landen, zijn niet zo happig op het vrijwillig betalen van extra belasting. Een oproep daartoe leverde omgerekend slechts 1161 euro op, een magere 0,00022 euro per inwoner.
De oproep van het Noorse kabinet om vrijwillig extra belasting te betalen kwam nadat de oppositie kritiek had op beleid van de centrumrechtse regering. Die had namelijk de belastingen verlaagd en was tegelijkertijd meer gaan uitgeven, schrijft Bloomberg.
Maar de bijna 5,3 miljoen Noren lopen niet echt warm voor het initiatief dat afgelopen maand werd gelanceerd.
Leider oppositie betaalt niet
Dat geldt ook voor de leider van de arbeiderspartij, Jonas Gahr Store. Hij bezit omgerekend zo'n 7 miljoen euro, maar hij heeft geen geld gestort. Juist hij was het die begin dit jaar klaagde dat hij onder de huidige regering minder belasting moest betalen.
Hij omschrijft de actie van de regering als een stunt. Volgens hem zouden juist multinationals als Facebook en Google moeten worden aangepakt.
Belastingverlaging en hogere uitgaven
Kort nadat de huidige regering in 2013 aantrad werd het geconfronteerd met een van de grootste crises van de afgelopen decennia, nadat de olieprijs fors was gedaald. Daarop reageerde de regering met het flink verlagen van de belastingen en er werd ook meer geld uitgegeven. Dat geld kwam van het fonds dat jarenlang is gevuld met de enorme olie-opbrengsten van het land.
In dat fonds zit nu maar liefst 835 miljard euro. Dat is ruim anderhalve ton per inwoner. Het is de bedoeling dat ook de komende generaties kunnen profiteren van de olie-opbrengsten, ook als er geen olie meer wordt gewonnen.
Het Noorse fonds heeft het geld op verschillende manieren belegd. Zo heeft het 1,3 procent van de waarde van alle beursfondsen wereldwijd en zelfs 2,3 procent van de waarde van alle ondernemingen die in Europa aan de beurs zijn genoteerd.