Geld en Werk

Eén op de zeven ontslagen werknemers krijgt extra vergoeding

05 januari 2017 06:01 Aangepast: 29 juli 2017 07:30
Beeld © ANP

Bijna één op de zeven werknemers die na ontslag door hun baas voor de rechter stonden, kreeg afgelopen jaar een 'extra' ontslagvergoeding, berekende Maarten van Gelderen van Van Gelderen arbeidsrechtadvocaten. Dat is opvallend, want bij de invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid werd deze nieuwe maatregel als 'muizengaatje' van de wet gezien.

De 'billijke ontslagvergoeding' is bedoeld voor werknemers die bij hun ontslag heel rottig door hun baas zijn behandeld. Het bedrag komt dus bovenop de standaard wettelijke vergoeding.

Afgelopen zomer, toen de wet een jaar bestond, bleek uit onderzoek van de Vereniging voor Arbeidsrecht dat 6 procent van de ontslagen werknemers die voor de rechter kwamen een extra ontslagvergoeding kreeg. Destijds werd dat gezien als 'overeenkomstig met de bedoeling van de wet'. Het onderzoek van Van Gelderen wijst op een hoger percentage: 15 procent. Hij keek daarvoor naar alle gepubliceerde ontslagrechtszaken. 

1,7 miljoen extra

In totaal moesten werkgevers afgelopen jaar voor zo'n 1,7 miljoen euro aan extra ontslagvergoedingen betalen van de rechter. De hoogte van zo’n vergoeding is gemiddeld zo’n 21.000 euro. De verschillen zijn echter groot: sommige rechters vinden 500 euro voldoende, terwijl een andere werknemer 100.000 euro kreeg. 

"Meestal zijn de bedragen heel erg laag", zegt Van Gelderen. "500 euro is weinig als je bedenkt dat de werkgever in die situatie zijn boekje ver te buiten is gegaan. En hoe kan het dat de rechter in Groningen iets heel anders bepaald, dan die in Amsterdam bij een vergelijkbare zaak?"

Kantonrechter en gerechtshof verschillen in visie

Minister Asscher schreef daarover in zijn laatste brief over dit onderwerp dat hij verwacht dat er snel meer uniformiteit zal ontstaan als meer zaken door verschillende rechters bekeken worden in hoger beroep en cassatie. In 34 procent van de gevallen blijkt het gerechtshof anders tegen een ontslagzaak aan te kijken dan de kantonrechter, blijkt ook uit het onderzoek van Van Gelderen.

Eerder schreef RTL Z al dat het moeilijker is geworden om iemand te ontslaan. De vergoedingen zijn weliswaar lager geworden, maar de rechter wijst veel zaken af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore