Geld en Werk

Waarom je niet meer moet multitasken

08 januari 2017 16:04 Aangepast: 09 januari 2017 08:47
Beeld © Getty images

Multitasken werkt niet, zeggen steeds meer onderzoekers. Toch vindt twee derde van de Nederlanders vindt dat ze prima zo’n drie dingen tegelijkertijd kunnen doen. Waarom hebben al die mensen het bij het verkeerde eind?

Alhoewel de meerderheid denkt prima een paar zaken tegelijk te kunnen in een enquête van Psychologie Magazine, maken sommigen het wel heel bont. Eén op de twintig Nederlanders zegt zelfs gemakkelijk vijf taken te kunnen combineren. 

Al eerder was bekend dat multitasken eigenlijk niet bestaat. We kunnen maar één ding tegelijk doen en switchen snel tussen de ene en andere taak. 

Kans op fouten neemt toe

De Groningse onderzoeker Jelmer Borst concludeerde een paar jaar geleden als promovendus dat we meer fouten maken als we zaken tegelijk doen. Ons werkgeheugen kan slechts één element tegelijk verwerken.

Hij zag dat multitasken goed gaat, zolang er niet tegelijkertijd meerdere dingen tegelijk onthouden hoeven worden. Als we meer elementen moeten onthouden, slaan we die op in ons langetermijngeheugen. Die informatie terughalen, kost meer tijd en dat leidt tot meer fouten. 

Kost veel energie

In Quartz noemt hoogleraar Hal Pashler van UC San Diego een vergelijkbare conclusie: multitasking gaat prima, zolang je niet bij alle taken goed na hoeft te denken. "Je kunt geen twee uitdagende taken tegelijkertijd doen, hoe simpel ze ook zijn."

Best lastig, want sinds de opkomst van onze smartphones is multitasken steeds aantrekkelijker geworden. Even Instagram of Facebook doorscrollen terwijl je stofzuigt met de tv op de achtergrond en een quiche in de oven? Of dat telefoongesprek op de fiets voortzetten, terwijl je behendig tussen al het drukke verkeer doorsjeest en ondertussen je handschoenen aantrekt? Eitje.

'We zijn er niet voor gemaakt'

Helaas: slecht plan, zegt Earl Miller, een neurowetenschapper aan MIT daarover in The Guardian. Volgens hem zijn we "niet aangelegd om überhaupt te multitasken". 

Glenn Wilson, een hoogleraar psychologie, deed ooit eens een klein onderzoekje waaruit blijkt dat mensen die afgeleid worden, dommer worden. In het testje met acht studenten zag hij dat wie afgeleid werd door een ongelezen e-mail 10 punten daalt op de IQ-schaal. Een spectaculaire uitslag, die later niet meer herhaald kon worden maar wel de treffende term 'infomania' herintroduceerde.

We gebruiken meer energie

Doordat we meer van onze hersenen vragen, gebruiken we ook meer energie dan nodig is. Dat zorgt ervoor dat we vermoeider zijn dan als we ons op slechts één ding concentreren, zegt hoogleraar Daniel Levitin van het Canadese McGill University tegen Quartz. "Mensen eten meer en nemen meer cafeïne tot zich, terwijl je vaak gewoon een pauze nodig hebt."

Volgens hem zou je tenminste 25 minuten tot twee uur aan een lastig project moeten werken zonder onderbroken te worden. Gebeurt dat wel, dan brand je te snel op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore