Geld en Werk

'ADHD helpt ondernemers succesvol te worden'

08 december 2016 17:30 Aangepast: 29 juli 2017 13:30

Wat hebben Richard Branson (Virgin), Ingvar Kamprad (Ikea) en David Neeleman (JetBlue) gemeen? Ze hebben ADHD en gingen daarna niet bij de pakken neerzitten. Sterker nog: de aandoening heeft hen zelfs geholpen succesvol te worden, zeggen ze. Recent onderzoek bevestigt dat voor een groot deel.

Ingrid Verheul van de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit), keek samen met een onderzoeksteam naar ruim 7000 Zweedse tweelingen en 13000 Nederlandse studenten om te zien of ze ADHD kon linken aan ondernemerschap.

Intuïtief lijkt het verband tussen ADHD-symptomen en ondernemerschap goed verklaarbaar, maar het is de eerste keer dat wetenschappers dit zo uitgebreid onderzochten.

ADHD kenmerken komen goed van pas bij ondernemerschap

Verheul toonde aan dat mensen die aangaven een hoger niveau van hyperactiviteit te ervaren, vaker een eigen bedrijf starten. Sterker nog: die carrièrekeuze past vaak heel goed bij de specifieke talenten die ze bezitten en/of in de loop der jaren ontwikkeld hebben.

Vreemd is dat niet, zegt Verheul. Wie zich moeilijk kan concentreren vanwege een overvloed aan prikkels en energie, kan daar in zijn jeugd tegenaan lopen. Om daarmee om te kunnen gaan, moet je 'coping mechanismes' ontwikkelen – manieren om tóch 'gewoon' te kunnen functioneren.

Doorzettingsvermogen en creatief denken

Daar is doorzettingsvermogen voor nodig. Een kenmerk dat ze vaak terug ziet komen bij mensen met kenmerken van ADHD en ondernemers. Dat komt omdat mensen met kenmerken van ADHD soms beter hun best moeten doen om hetzelfde te bereiken. Een eigenschap die later van pas kan komen.

Datzelfde geldt voor creatief denken. In eerdere studies werd ADHD ook al gelinkt aan dit vermogen waarbij de rechterhersenhelft actiever is. Voor een ondernemer kan een goed idee het verschil betekenen tussen een succesvol bedrijf of faillissement. Ook nemen mensen met kenmerken van ADHD vaker risico’s omdat zij op zoek zijn naar prikkels en kiezen vaker voor ‘risicovolle’ beroepen.

En die kenmerkende hyperactiviteit is ook niet bepaald vervelend, zegt Verheul. "Ondernemers hebben een flinke dosis energie nodig."

Zijn hyperactieve mensen ook betere ondernemers?

Zijn hyperactieve mensen ook daadwerkelijk betere ondernemers? Dat moet Verheul nog uitzoeken, maar ze kan er toch wel wat over zeggen.

"Er spelen daarbij twee dingen: door bijvoorbeeld creativiteit en te veel energie, ligt het starten van een eigen bedrijf voor de hand. Maar er is ook een sociaal fenomeen: je moet met klanten en leveranciers relaties opbouwen." De vraag is nu hoe gaat dat in zijn werk als je ADHD hebt, zegt ze. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore