Geld en Werk

Apple geeft iets meer duidelijkheid over zelfrijdende auto

03 december 2016 11:06
Apple-topman Tim Cook Beeld © ANP

Voor het eerst heeft Apple officieel wat losgelaten over zijn geheimzinnige Project Titan. Apple werkt al jaren aan de zelfrijdende auto, maar tot nu toe ging dat allemaal in het geniep

Het techbedrijf heeft een brief gestuurd aan de National Highway Traffic Safety Administration, de verkeerveiligheidsinstantie van de Amerikaanse overheid. In de brief reageert Apple op voorgestelde regelgeving voor zelfrijdende auto's.

Niet uit het hoofd gezet

Het geheimzinnige project zou onlangs behoorlijk teruggeschroefd zijn tot slechts een software-programma, maar officieel is daar niets over bekend gemaakt.

Uit de brief blijkt nu duidelijk dat Apple het project zeker nog niet uit het hoofd heeft gezet: "[Apple] investeert veel in de zelflerende machines en automatisering en is enthousiast over het potentieel van geautomatiseerde systemen op vele gebieden, waaronder vervoer."

Ethische vragen

In de brief roept Apple de toezichthouder op om snel met nieuwe veiligheidsregels te komen en om flexibel om te gaan met de voorschriften.

Ook wijst Apple op drie ethische aspecten waar naar gekeken zou moeten worden. In de eerste plaats wijst het bedrijf op de gevolgen van veiligheidsbeslissingen door algoritmes. Daarbij kun je denken aan een situatie waarin twee zelfrijdende auto's op ramkoers liggen: welke 'afweging' moeten de machines dan maken? Welke auto rijdt de berm in, om maar eens wat te noemen.

Ook geeft Apple aan dat er aandacht moet zijn voor privacy en veiligheid en voor de impact die zelfrijdende auto’s kunnen hebben op de maatschappij. Daarbij heeft Apple zelf de werkgelegenheid als voorbeeld, zonder daar dieper op in te gaan. 

Meer op rtlz.nl

'Apples zelfrijdende autoplannen gereduceerd tot softwareproject'

Mega-naheffing voor Apple, 13 miljard euro belasting terugbetalen

Zelfrijdende Google-auto kan nu ook zelfstandig toeteren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore