Geld en Werk

Financiële problemen van zorginstellingen steeds groter, veel rode cijfers

05 september 2017 07:36 Aangepast: 13 november 2017 19:57
Een bewoonster met verpleegsters in Genemuiden. Beeld © ANP

Van alle zorginstellingen in Nederland schreef dertig procent vorig jaar rode cijfers. Schokkend, vindt accountantskantoor EY dat 469 jaarrekeningen controleerde.

Onder instellingen in de ouderenzorg schrijft zelfs veertig procent rode cijfers. In 2015 schreef nog een kwart van alle zorginstellingen rode cijfers.

De belangrijkste oorzaken zijn stijgende personeelskosten en dalende vergoedingen, zo staat in de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2017 van EY. Een grote tegenvaller was de onregelmatigheidstoeslag. In de nieuwe cao is afgesproken dat instellingen medewerkers, met terugwerkende kracht, meer toeslag moeten uitbetalen. 

'Rek is eruit'

Door de hoge werkdruk in sommige instellingen, is er meer uitval en zijn er extra kosten voor vervangers die ingehuurd moeten worden. Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in de gezondheids- en welzijnszorg, is volgens cijfers van het CBS, 5,8. In verpleeg- en verzorgingshuizen ligt dit op 6,7 procent. Het landelijk gemiddelde over alle sectoren ligt op 4,3 procent.  

EY-accountant Rob Leensen noemt de uitkomsten van de barometer 'op z'n zachts gezegd schokkend'. "Tien, vijftien jaar geleden zijn bezuinigingen ingezet. Tot vier jaar geleden konden instellingen deze nog wel opvangen. Nu is de rek eruit."  

Met name de rendementen bij de opleidingsziekenhuizen zijn gedaald, zegt hij tegen RTL Z. "Juist die ziekenhuizen zouden voorop moeten lopen als het gaat om innovatie, onderzoek en investeringen." Die innovaties zijn volgens hem hard nodig om de kosten voor de gezondheidszorg in de toekomst beheersbaar te houden.

Concurrentie Thuiszorg

Gemeenten en zorgverzekeraars bezuinigingen daarnaast flink op de thuiszorg. Doordat thuiszorgorganisaties de gemeentelijke aanbesteding moeten winnen, en er dus sprake is van concurrentie, werken grote thuiszorgorganisaties onder de kostprijs.

Ze krijgen hierdoor minder geld van gemeenten dan dat ze zelf aan werknemers moesten betalen. Mede hierdoor ging onder andere TSN Thuiszorg failliet. Een ander voorbeeld is zorginstelling Laurens die vorig jaar werd getroffen door zowel financiële problemen als ondermaatse zorgverlening. 

Miljoenen verlies

Het verlies van Laurens kwam vorig jaar uit op bijna 15 miljoen euro. Vorige maand werd bekend dat ex-bestuurder Marc Scholten wel een ontslagpremie van 175.000 euro kreeg. ​Het gezamenlijke verlies van de door EY onderzochte instellingen komt op 37,5 miljoen euro. 

Bij het ministerie van Volksgezondheid gaan geen alarmbellen af door de analyse van EY. Zonder de eenmalige hoge kosten voor de onregelmatigheidstoeslag zou er namelijk een klein plusje geschreven zijn. 

Kwaliteit in geding?

Maar, zegt Leensen: "Ook zonder die eenmalige tegenvaller was het gemiddelde winstpercentage onder de kritische grens gebleven." De financiële buffers bij ziekenhuizen zijn volgens hem nog op orde, maar 'het tij moet wel gekeerd worden'. 

De kwaliteit van de zorg is volgens hem niet gevaar. Met als kanttekening de ouderenzorg. "We hebben de relatie tussen het lage rendement bij deze instellingen en de kwaliteitsproblemen die er zijn, niet onderzocht maar het is wel opvallend. Het kán een risico zijn." Zijn conclusie: "De bezuinigingen zijn te ver doorgeslagen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`