Geld en Werk

Noord-Nederland: 'Hey Musk, kom naar ons toe!'

10 januari 2017 22:09 Aangepast: 11 januari 2017 00:56
Beeld © ANP

Als de Tesla-werknemers in Silicon Valley vandaag in hun Twittertijdlijn kijken zien ze een bijzondere advertentie: een video waarin Groningen, Drenthe en Friesland duidelijk maken dat de nieuwe Tesla-fabriek naar Noord-Nederland moet komen. De campagne werd in één maand uit de grond gestampt, via een appgroep.

"We hebben genoeg groene energie, ruimte, hoog opgeleide mensen en zijn energiek", is de boodschap van het filmpje. 

Zo'n dertig bestuurders en ondernemers uit de regio hebben de handen ineen geslagen om de fabriek naar Noord-Nederland te krijgen. Opvallend, want er zijn nog helemaal geen officiële plannen bekend gemaakt. En wat voor fabriek eigenaar Elon Musk wil bouwen, weet ook nog niemand. 

'Google deed het ook heel stil'

"Vroeger kwam er een aanvraag van een bedrijf, die vervolgens uitgezet werd naar de ontwikkelingsmaatschappijen van regio's zodat ze kunnen reageren. Maar Tesla zou Tesla niet zijn, als ze hun verzoek niet op een andere manier de wereld ingooien", zegt Gerard de Boer, één van de betrokken ondernemers. 

"Google deed het heel stil. En zij kozen voor Groningen omdat we genoeg groene energie hebben om een megadatacentrum op te draaien en omdat de toevoer daarvan heel betrouwbaar is. Het is toen gelukt", vertelt hij. Vandaar dat de groep nu alvast Tesla warm probeert te maken voor het idee, ongeacht welke plannen de autoproducent heeft. 

Allemaal georganiseerd vanuit een app

Wie binnen een maand een campagne uit de grond wil stampen, inclusief video's en reclameposts, moet snel handelen. Daarvoor gebruikte de groep iets heel simpels: een appgroep.

"Heel gezellig en leuk. Af en toe krijg je midden in de nacht een appje als iemand een idee heeft. Het is echt een incubator waarin in een hele korte tijd ideeën de revue passeren", vertelt De Boer. 

EZ en de provincie

Niet alleen hij en andere ondernemers zoals Mark Vletter zijn bij de groep aangesloten. Ook gedeputeerden van de betrokken provincies voor Economische Zaken, bestuurders van investeringsmaatschappij NOM en zelfs een Nederlandse ambassadeur uit Slowakije zijn erbij betrokken.

De ambassadeur heeft vier á vijf autofabrieken Slowakije in zien komen en weet alle ins en outs. "We hebben ook een Nederlandse ondernemer in Amerika en een Amerikaanse die even meekijkt met de teksten."

Vroeger ging het opzetten van wervingscampagnes allemaal in stilte en onder codenamen, vertelt De Boer. "Maar nu kon het niet anders. Hier lukt dat ook, omdat we minder gelaagd zijn georganiseerd zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. En er komt een hele nieuwe generatie bestuurders, die het heel normaal vinden dat je met elkaar appt", verklaart hij.

'Wij geven gas'

Zij zijn allemaal vol gas er tegenaan gegaan. Rondom de Tesla-kantoren in Silicon Valley​ werd een virtuele cirkel getrokken. Iedereen binnen een bepaalde afstand krijgt het filmpje te zien op Twitter. En een bijbehorende website moet de rest van het werk doen.

En wie voor Economische Zaken werkt, zal komende tijd ook de boodschap niet kunnen negeren. Noord-Nederland wil de fabriek. "In Nederland is onze boodschap: Wij geven gas. Met een knipoog wat we allemaal voor Nederland gedaan hebben. Het wordt tijd om wat terug te doen", grapt De Boer, verwijzend naar de problemen met gaswinning in Groningen. 

Later volgt nog een actie om de bewoners bij het plan te betrekken en een definitief voorstel voor de autofabrikant, mocht het zover komen.

Niet meer dan een tweet

Vorig jaar april kondigde Musk op Twitter aan plannen te hebben om een fabriek in Europa te bouwen, omdat de huidige productiemogelijkheden in Fremont de vraag niet aankunnen. Meteen barstte een hoop rumoer los op het sociale medium.

De Kroaten willen de fabriek maar al te graag in eigen land. De Zweden zouden hem ook graag zien. En Noorwegen trouwens ook. Net als Spanje en Franrkijk. Uiteindelijk zijn er al talloze regio's die bij Musk aankloppen met een mooie brochure. 

Noord-Nederland gaat de concurrentie aan met drie andere Nederlandse regio's: Noord-Brabant (Tilburg heeft al een Tesla-fabriek), Rotterdam en de regio Nijmegen/Arnhem. 

De Boer is optimistisch: "Musk is vermoedelijk op zoek naar een locatie om een batterijfabriek of productiefabriek te bouwen. We hebben de Eemshaven dichtbij, genoeg ruimte en een universiteit met hoogopgeleide studenten."  

"Momenteel vertrekken veel afgestudeerden omdat we grote corporaties missen. De regio trekt daarom al langer grote werkgevers aan zoals Google en IBM. Wat zou er leuker zijn om daar Tesla als hippe werkgever aan toe te voegen?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore