Geld en Werk

Vrouw eist 2,2 miljard dollar voor gebruik foto zonder toestemming

11 januari 2017 11:52 Aangepast: 11 januari 2017 12:12
Beeld © iStock

Een vrouw uit Californië heeft een wel heel extreme schadeclaim ingediend bij burrito-keten Chipotle. Voor het gebruik van haar foto zonder toestemming claimt ze ruim 2,2 miljard dollar.

In haar schadeclaim, die opgepikt werd door Fortune, schrijft de vrouw dat ze in de herfst van 2006 in een restaurant in Denver op de gevoelige plaat is gezet door een 'witte man met een baard'. Hij zou haar gevraagd hebben om toestemming om de foto's te gebruiken, maar kreeg nul op het rekest.

Verkeerde keelgat

Tot haar schrik zag ze in de december van het jaar 2014 opeens dat haar foto toch op de muur van een Chipotle-zaak hing, om er later achter te komen dat er nog meer restaurants waren versierd met haar beeltenis.

Het schoot de vrouw verder in het verkeerde keelgat dat ze de foto ook nog eens hadden bewerkt. Haar haar was geretoucheerd, er waren mensen bij gefotoshopt en de foto zou opgeleukt zijn met een aantal flessen. Volgens de klagende partij schept dat onterecht een beeld van de vrouw dat geassocieerd kan worden met alcoholgebruik.

750 dollar + 2,2 miljard

De claim die de vrouw heeft ingediend is nogal fors te noemen. De directe commerciële schade door het ongeautoriseerd gebruik van de foto wordt geraamd op 750 dollar. Maar Leah Caldwell vordert nog eens 2,2 miljard dollar: de volledige winst van Chipotle over de jaren 2006 tot 2015.

Volgens Leah is dat gehele bedrag te danken aan het gebruik van haar beeltenis. Bovendien moet de winst van 2016 nog bijgeteld worden bij het bedrag, als het jaarverslag is verschenen.

Thumbnail

De foto in kwestie, zoals bijgevoegd in de rechtbankstukken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`