Geld en Werk

Nederland proeftuin voor elektrische OV-bussen: 'Zoveel innovatie'

05 september 2017 06:20 Aangepast: 13 november 2017 19:43
De provincie Utrecht wil in 2023 alle bussen elektrisch laten rijden. Beeld © Qbuzz

Steeds meer dieselbussen in het Nederlandse openbaar vervoer worden vervangen door elektrische. Zoals in Utrecht waar lijn 1 vanaf vandaag volledig elektrisch rijdt en de bussen worden opgeladen met een nieuwe techniek. "Nederland is echt koploper."

Utrecht experimenteert volop met de mogelijkheden. Zo werd eerder dit jaar samen met het Haags openbaar vervoerbedrijf een proef gehouden waarbij bussen zich opladen aan de bovenleiding van de tram en binnen acht minuten weer de weg op kunnen. 

Nieuwe techniek

En nu is er iets vergelijkbaars bedacht. De tien bussen op lijn 1 laden zich nu na elke rit kort op op het eindstation. De bussen hoeven nergens een stekker in te steken, maar staan onder een 'opportunity charger' met pantograaf (een soort knikarmen waarmee bussen en treinen verbonden zijn aan het bovennet) en worden zo voldoende opgeladen voor de volgende rit.    

Deze oplader kan nog iets anders: in de avonduren, als er een piek is in de stroomafname op het energienet, worden de bussen die niet leeg zijn gebruikt om er stroom uit te halen. "Onze bussen zijn een soort buffer voor netbeheerders", vertelt Han van der Wal, manager wagenpark bij Qbuzz. 

'Spannende ontwikkeling'

Wijnand Veeneman, onderzoeker openbaar vervoer aan de TU Delft, noemt de techniek in Utrecht 'een grote belofte'. "Met name door stroom terug te geven aan het net wordt deze manier van rijden een stuk duurzamer. Het is een spannende ontwikkeling."

Vorig jaar werd tekende staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) een overeenkomst met alle vervoerspartijen waarin is afgesproken dat er snel meer bussen op elektriciteit en waterstof komen in het openbaar vervoer. In 2025 moeten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij van schadelijke uitlaatgassen zijn. In 2030 moeten alle bussen emissievrij zijn.

Buslijn 1 in Utrecht vervoert jaarlijks 1 miljoen mensen. Elektrisch rijden over het traject van 2600 kilometer per dag scheelt 900.000 kilogram CO2 per jaar. De kosten voor de tien bussen zijn 4 miljoen euro en gedeeld door vervoerder Qbuzz, de gemeente en de provincie.

In tal van steden wordt nu geëxperimenteerd met elektrische bussen waaronder Eindhoven, Venlo, Maastricht maar ook op de Waddeneilanden. Volgens Veeneman heeft Nederland de elektrische bus door het convenant omarmd. "De sector zoekt zelf naar allerlei mogelijkheden." Met name Conexxion investeert miljoenen euro's in elektrisch vervoer.

Kinderziektes

Volgens de onderzoeker zit Nederland middenin de fase van zoeken naar de beste en slimste manieren van elektrisch laden. "Er zijn kinderziektes en het zal een keer gebeuren dat een bus vol mensen middenin de stad opeens leeg blijkt en niet verder kan." 

Uitdagingen zijn er ook voor het elektriciteitsnet. Als op tal van plekken tegelijkertijd veel bussen worden opgeladen, moet het elektriciteitsnet daar wel tegen kunnen. 

Alleen China verder

Maar dat zijn volgens hem allemaal risico's 'die we moeten nemen om ook de bussen milieuvriendelijk te maken'. Of alle bussen in het openbaar vervoer in 2030 inderdaad emissievrij rijden, durft hij niet te zeggen. "Elke stap is spannend, het blijft onzeker."

Volgens Veeneman behoort Nederland wereldwijd 'bij de koplopers' als het om elektrische bussen gaat. "We gaan hard in Nederland. Alleen China gaat net iets harder qua ontwikkeling op dit gebied", vertelt hij.

'Razendsnelle ontwikkelingen'

Er zijn inmiddels tal van Nederlandse bedrijven en startups die zich op deze markt begeven, zoals VDL, Ebusco (wiens bussen in Parijs, Munchen en Noorwegen rijden) en Proov (gespecialiseerd in draadloos rijden). "We weten nog niet wat de hobbels precies zijn. Laden kost nu soms nog veel tijd maar ook de techniek van de batterijen ontwikkelt zich razendsnel", zegt Veeneman. 

Van der Wal van Qbuzz zegt dat de hele sector volop samenwerkt. "We wisselen veel informatie uit, ook met het buitenland. Voorheen kocht je een bus en was je klaar. Bij elektrische bussen komt veel meer kijken. Je moet meer in een systeem denken, maar dat maakt het juist interessant."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore