Geld en Werk

Onzorgvuldige Belastingdienst bewaarde kentekenfoto's veel te lang

02 september 2017 11:07 Aangepast: 13 november 2017 19:14
Camera's boven de A1 die kentekens registreren. Beeld © ANP

Opnieuw komt een blunder van de Belastingdienst aan het licht. De fiscus bewaarde jarenlang tegen de wet in miljoenen privacygevoelige kentekenfoto's. Die werden bovendien bewaard op de verkeerde computersystemen.

De fiscus verzamelde jaarlijks zo'n 1 miljoen kentekenfoto's met camera-auto's met automatische kentekenherkenning (ANPR). Daarmee wilde het bewijs verzamelen van leaserijders die stiekem meer privé-kilometers in hun auto reden dan toegestaan.

Uit interne memo's blijkt nu dat er geen opschoning plaatsvond. Sommige foto's en metadata zijn wel zes jaar bewaard gebleven, wat indruist tegen de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dat bevestigt de Belastingdienst aan RTL Z, nadat de documenten op verzoek van persbureau ANP zijn vrijgegeven. 

Pas eind vorig jaar schoonde de fiscus eenmalig deze bestanden op. En sinds april is verzamelen en gebruiken van kentekenfoto's helemaal gestopt, nadat de Hoge Raad het verbood.

Lees ook: Hoge Raad verbiedt gebruik politiefoto's door fiscus

'Processen niet goed ingericht'

De Belastingdienst erkent dat het bewaren onterecht was, maar benadrukt dat dit veilig is gebeurd. "De processen waren niet goed ingericht, maar de beveiliging van alle gegevens is altijd op orde geweest. Ook was het proces voor het systematisch vernietigen van niet-relevante ANPR-gegevens in voorbereiding", benadrukt een woordvoerder.

Toch blijkt opnieuw dat het beheer bij de Belastingdienst een puinhoop was. Ambtenaren concludeerden de afgelopen jaren al dat dit 'niet juist was belegd en ingeregeld'. Er was al die tijd sprake van ICT-problemen en provisorische systemen.

Geen deskundigheid

Omdat het beheer niet was ondergebracht bij de juiste afdelingen moest veel werk handmatig worden gedaan. Het ontbrak aan deskundigheid en vaste werkwijzen. Het beheer van bewaartermijnen werd daardoor niet structureel, maar alleen ad hoc gedaan.

Dat was ook het geval bij de vele miljoenen foto's die de fiscus verkreeg uit ANPR-camera's van de politie. Niet-relevante gegevens werden hier wel binnen twee weken gewist, maar mogelijk bruikbare kentekenfoto’s (52 miljoen van de 130 miljoen per jaar) bleven enkele jaren bewaard.

Privacywet overtreden

Volgens de Wbp mogen dit soort data niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. Vincent Böhre, directeur van Privacy First, spreekt van een 'opeenstapeling van onrechtmatigheden' en noemt de gang van zaken bij de Belastingdienst 'een organisatorische puinhoop'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore