Toekomstmakers

Zo worden onze huizen energieneutraal voor 2030

27 december 2016 16:56 Aangepast: 29 juli 2017 09:00
Beeld © Getty

Nog veertien jaar, en dan moeten alle huizen in Nederland energieneutraal zijn. Een flinke uitdaging, denkt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar duurzaam bouwen aan de TU Delft. "2017 gaat een spannend jaar worden voor de bouw."

In de jaren '90 liep Nederland met zijn energiebeleid voorop. Maar daarna werden de ambities lager. Nederland zakte naar de onderkant van de lijst, zegt Van den Dobbelsteen. "Duurzaam bouwen werd aan de markt gelaten, maar de markt pakte het niet op. Pas sinds 2006 werd duidelijk dat de noodzaak er echt is en werd er weer werk gemaakt van duurzaam bouwen. De crisis heeft die ontwikkeling even gestagneerd, maar nu is er geen excuus meer."

Iedere woning energieneutraal

En nu wordt duurzaam bouwen inderdaad de norm: nieuwe huizen hoeven niet meer aangesloten te worden op het gasnet en in 2030 moet iedere woning energieneutraal zijn. Een lastige eis, denkt Van den Dobbelsteen. "Maar wel een haalbare."

"Tenminste, als we hem niet interpreteren alsof ieder afzonderlijk huis energieneutraal moet zijn. In onze steden is dat simpelweg niet mogelijk, er is niet genoeg ruimte om voldoende energie op te wekken." En sommige huizen, zoals monumentale panden, zijn zo lastig aan te pakken dat het makkelijker is om ze niet radicaal aan te pakken maar aan te sluiten op een andere duurzame energiebron.

70.000 euro per woning

Het zijn de woonwijken uit de jaren '70 en '80, zelfs de typische vinexwijken uit de jaren '90, waar we energie moeten gaan opwekken. "En die huizen hoeven niet eens dramatisch aangepakt te worden. Ze moeten goed geïsoleerd worden, dus de gevels, het dak, de vloer en de ramen moeten gerenoveerd worden, en we kunnen die huizen gaan uitrusten met warmtepompsystemen."

Gebaseerd op het prototype dat Van den Dobbelsteen heeft aangepakt, zou het verduurzamen van een huis ongeveer 70.000 euro kosten. Dat is volgens hem nog te duur om binnen 20 jaar te kunnen terugverdienen. "Maar dit zijn eenmalige projecten", zegt hij. "Als we op grote schaal huizen gaan aanpakken, kunnen we de kosten terugdringen naar 45.000 euro. Het minimum ligt rond de 20.000 euro per huis."

Speciale financiële producten

Toch zijn dat geen bedragen die woningeigenaren op hun bankrekening hebben staan. Van den Dobbelsteen denkt daarom dat er in de komende jaren steeds meer financiële producten nodig zijn die speciaal bedoeld zijn om mensen wat financiële ruimte te geven bij het renoveren van hun huis en die met een marge worden terugverdiend op de bespaarde energie.

"Banken en verzekeraars kunnen met speciale producten hiervoor komen, en er zouden fondsen moeten zijn voor ons nationale renovatieplan. Ik denk dat een eenmalige injectie van 13 miljard voor een revolverend fonds vanuit de overheid daar voldoende voor is."

Spannend jaar

"2017 wordt in ieder geval een spannend jaar", zegt Van den Dobbelsteen. "De markt trekt weer aan, aannemers zitten te wachten op de grote opdrachten, en komend jaar zullen de eerste grote projecten van de grond komen waarbij bestaande wijken worden gerenoveerd."

Meer van Toekomstmakers:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van