Geld en werk

Loek (64) had een restschuld van 102.000 euro: 'Mijn bank hielp me met een schikking'

02 september 2017 18:45 Aangepast: 13 november 2017 18:57
Loek van de Ven kwam via schikking van restschuld af Beeld © RTL Z

Loek van de Ven (64) hield na de gedwongen verkoop van zijn koophuis een hypotheekschuld over van ruim een ton. Hij wist met zijn bank een schikking te treffen voor zijn restschuld, voor 3500 euro.

Loek van de Ven raakt jaren geleden zijn baan bij de overheid kwijt. Hij trekt in 2010 aan de bel bij zijn bank, omdat hij als vijftigplusser niet snel een nieuwe werkgever denkt te vinden. Van zijn WW-uitkering betaalt hij de hypotheek. Hij zet zijn huis - dat hij in 2006 voor 217.000 euro kocht - te koop. Maar midden in de crisis is er geen koper te vinden.

In eerste instantie reageert hypotheekverstrekker Florius, onderdeel van ABN Amro, niet op zijn noodkreet. De bank schrijft in 2011: "U hebt ons benaderd, omdat u op dit moment moeite hebt om uw hypotheek af te lossen. Met deze brief bevestigen we het telefoongesprek waarin we hebben besproken dat we u op basis van de beschikbare gegevens niet kunnen helpen. We spraken af, dat, zodra er een bod komt op de woning, u ons hierover informeert. Op dat moment bekijken we de situatie opnieuw."

Boze brief aan Zalm

Van de Ven pakt ondertussen alle klussen aan om geld te verdienen: folders samenstellen in een verpakkingscentrum, voor 8,50 euro per uur werken in een magazijn. Hij accepteert zelfs een tijdelijke job in de Verenigde Arabische Emiraten om aan geld te komen.

In 2012 schrijft hij een boze brief aan Gerrit Zalm, de toenmalige ceo van ABN Amro. "Het is mij tegengevallen te moeten constateren dat overleg met uw bank niet mogelijk is. Dit is des te schrijnender, omdat overleg voor zowel de bank als voor mij op dit moment absoluut noodzakelijk is, maar daarnaast, juridisch voortvloeit uit onder andere de zorgplicht die uw bank heeft. De contacten die ik tot nu toe had met uw medewerkers moet ik helaas kwalificeren als niet klantvriendelijk, onzakelijk en niet creatief, sterker nog, er lijkt zelfs sprake te zijn van enige apathie."

Betalingsregeling

Zalm reageert zes weken later zelf. Er komt een betalingsregeling voor 24 maanden. Van de Ven krijgt een nieuwe hypotheek van 250.000 euro. Hij betaalt twee jaar lagere maandlasten. Een adempauze, waarom Van de Ven gevraagd heeft en waarin hij hopelijk werk vindt. Vanaf 1 mei 2014 moet hij weer het volledige hypotheekbedrag betalen.

Het lukt uiteindelijk niet om vast werk te vinden. Hij krijgt een betalingsachterstand. Op 4 juli 2014 schrijft incassobureau Hypocasso: "U heeft een betalingsachterstand van ruim 13.000 euro. Hierdoor is op grond van de lening, de vordering op u direct opeisbaar." Wat zoveel betekent dat hij zijn huis uit moet. 

Restschuld 102.000 euro

Zijn huis in Capelle aan den IJssel wordt in december 2014 door Van de Ven zelf verkocht voor 148.000 euro, nadat hij in eerste instantie de sleutels van zijn huis had afgegeven bij de bank, samen met Sven Hulleman, advocaat en voorzitter van de Stichting Restschuld Eerlijk Delen. Van de Ven blijft zitten met een restschuld van 102.000 euro. Een bedrag dat hij onmogelijk kan betalen.

De bank, Loek, diens financieel adviseur en advocaat gaan om tafel. Na de verkoop van het huis rolt er uiteindelijk een gunstige schikking uit. Van de Ven moet in één keer 3500 euro betalen zonder aanvullende voorwaarden en geheimhoudingsclausule.

Hartinfarct door stress

Van de Ven vertelt zijn verhaal om andere mensen te wijzen op dit soort oplossingen. "Ik wist niet dat zo’n schikking mogelijk was."

De jarenlange strijd is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Financieel is het nog steeds geen vetpot en hij kreeg een hartinfarct door alle stress.

Alles uit de kast

Banken schieten niet iedere consument in financiële problemen te hulp. Uitgangspunt is dat klanten hun schulden terug betalen. Welke afweging banken maken voor zo’n schikking, vertellen ze niet. Ze kijken naar de persoonlijke situatie van de klant. Waarom Van de Ven uiteindelijk wél een schikking krijgt, weet hij niet.

"Misschien omdat ik alles gedaan heb om werk te vinden. Ik heb alles aangepakt om mijn hypotheek te blijven betalen. Jarenlang heb ik bezuinigd: niet meer op vakantie, geen abonnementen meer, grote auto eruit. En ik heb zélf actief contact gezocht met de bank en een beroep gedaan op hun zorgplicht en revisieplicht. Ik was bereid om alles uit de kast te trekken."    

Stress weg

Van de Ven is verlost van een ton schuld en een hoop stress. "Ik ben dolblij dat ik door deze schikking niet in de schuldsanering ben beland. Ondertussen solliciteer ik me te pletter, maar niemand zit te wachten op een 64-jarige interimmanager van de overheid."

Hij woont nu in een kleine sociale huurwoning en zit nog vijf jaar met een negatieve BKR-registratie. 

Lees meer op RTLZ.nl over geheime schikkingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`