Geld en Werk

'Geld van ouders maakt huizenmarkt Amsterdam instabieler'

10 januari 2017 13:09 Aangepast: 29 juli 2017 06:00
Beeld © ANP

1 op de 6 huizen in Amsterdam wordt gekocht zonder dat de koper erin gaat wonen: steeds vaker zijn het ouders die een huis kopen voor hun kind, of particulieren die een huis kopen als belegging. Dat stuwt de huizenprijzen verder op, maar maakt de markt ook gevoeliger.

Dat schrijft het Economisch Bureau van ING in een rapport over de Amsterdamse woningmarkt.

Bij de kopers die niet gaan wonen in het huis dat ze aanschaffen gaat het om particuliere beleggers die het huis vervolgens verhuren, of om ouders die hun kinderen financieel steunen. Hoe dat elders in het land is, daarover heeft Senne Jansen van ING Economisch Bureau geen cijfers, maar hij vermoedt dat het daar minder sterk speelt.

Wanneer slaat sentiment om?

Huizen in Nederland in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder zijn minder betaalbaar geworden, maar het is moeilijk te zeggen wanneer het sentiment op de huizenmarkt in de hoofdstad omslaat, zegt Jansen.

Zo is er in Londen en Stockholm al jaren sprake van overwaardering. Een correctie in Amsterdam hoeft dan ook niet snel plaats te vinden, maar het risico daarop neemt wel toe doordat meer ouders en particuliere beleggers er huizen kopen.

Mocht de rente oplopen, dan zou de geldstroom naar de Amsterdamse huizenmarkt wel eens kunnen afzwakken. Dat geldt vooral voor particuliere beleggers. Maar ouders zullen minder snel afhaken, omdat het hun niet alleen om het rendement gaat, maar ook om hun kinderen, aldus Jansen.

Betaalbaarheid

Maar het geld van babyboomers blijft nog wel even beschikbaar voor de huizenmarkt, denkt Jansen. Er zijn veel rijkere ouderen en zij hebben minder kinderen, zodat zij hun geld over minder kinderen hoeven te verdelen.

Betaalbaarheid van woningen is trouwens een ingewikkeld begrip. Het hangt niet alleen af van de huizenprijzen en de inkomens van kopers, maar ook van de rente. Als de rente maar beperkt stijgt, dan zou de betaalbaarheid van huizen licht kunnen verbeteren. Maar als de rente veel harder oploopt, dan daalt de betaalbaarheid juist, ook als de huizenprijzen gelijk zouden blijven.

Rente

Niet alleen in Amsterdam zijn woningen aantrekkelijk voor particulieren als belegging, dat geldt ook in andere monumentale steden als Utrecht, Leiden en Haarlem. Er is daar grote vraag naar woningen, met name ook bij jongeren, aldus Jansen.

Die woningen zijn interessant voor particulieren, omdat bij de huidige lage rente het rendement dat ze kunnen verwachten op de woningmarkt hoger is dan op bijvoorbeeld een spaarrekening of bij obligaties.

Tweedeling huizenmarkt

In ieder geval loopt de tweedeling op de Nederlandse huizenmarkt op. Daarbij staan aan de ene kant de grotere steden in de randstad en vooral Amsterdam tegenover de middelgrote steden en de rest van het land. Die tweedeling was nog niet zo groot, aldus Jansen.

Daarbij spelen naast verstedelijking ook onder meer de vermogensstromen van ouders en particuliere beleggers en de opkomst van Airbnb mee. Dat laatste speelt met name in Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van