Geld en Werk

Huizen Amsterdam 23 procent duurder in een jaar

12 januari 2017 10:03 Aangepast: 29 juli 2017 05:30
De P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Beeld © ANP

De makelaars van de NVM zien een tekort op de Nederlandse huizenmarkt en vooral in Amsterdam. "Het aanbod aan woningen kan niet langer voldoen aan de vraag."

Amsterdam en Utrecht zijn de uitschieters volgens de Nederlands Vereniging van Makelaars en Amsterdam staat aan kop met een 23 procent hogere verkoopprijs. In heel Nederland stegen de woningen het afgelopen jaar gemiddeld met 9 procent in prijs.

Bekijk hier of de huizenprijzen in jouw gemeente zijn gestegen

Waar het gemiddelde huis in Nederland alweer 20 procent meer weer waard is dan tijdens de kredietcrisis, is de waarde van een huis in Amsterdam nu al ruim meer dan de helft hoger dan op het dieptepunt in de crisis, het derde kwartaal van 2013. 

De huizen zijn op en worden snel verkocht

Ondanks de grote vraag naar huizen daalde in Amsterdam het aantal transacties het afgelopen jaar met bijna 17 procent. Daar is inmiddels al het ‘goedkope’ aanbod weg, waardoor starters zo goed als buitengesloten zijn in Amsterdam.

Ook in omliggende regio’s als Kennemerland, de Haarlemmermeer en in de regio Utrecht daalde het aantal transacties in vergelijking met een jaar eerder. Het aanbod is voor de starter onbereikbaar. In de zeer krappe Amsterdamse markt ziet de NVM alleen wat aanbod in het hogere prijssegment komen. 

De hitte op de huizenmarkt blijkt uit de tijd dat een huis te koop staat. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 78 dagen, 23 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Het is echt een verkopersmarkt.

Prijzen stijgen relatief hard door te klein aanbod

In heel Nederland heeft de NVM het afgelopen jaar 165.000 huizen verkocht, 15 procent meer dan vorig jaar. Voorzitter Ger Jaarsma verwacht dat in 2017 de grote groei in het aantal transacties er wel uit is.

"Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5 procent groei zullen zien. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van