Geld en Werk

Helft studenten gebruikt studiefinanciering als goedkope spaarpot

01 september 2017 06:11 Aangepast: 13 november 2017 18:33
Beeld © ANP

Meer dan de helft van de studenten gebruikt hun studielening om te sparen voor later. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Ze willen geld achter de hand hebben om later een huis te kunnen kopen of om een buffer te hebben als ze na hun studie niet direct werk kunnen vinden. 54 procent van de studenten gebruikt het geld dat ze lenen bij DUO deels of helemaal om te sparen.

Gratis lenen

Dat doen ze omdat de voorwaarden voor zo'n studielening gunstig zijn. De rente is op dit moment nog 0 procent, wat betekent dat ze gratis geld kunnen lenen. Bovendien vinden studenten het hebben van een studieschuld ook niet meer zo'n probleem als een paar jaar geleden. Een op de vier studenten leent het maximale bedrag van zo'n 1.000 euro per maand, zonder te kijken of ze dat wel echt nodig hebben.

Gemiddeld sparen studenten iedere maand 146 euro. Dat is meer dan in 2015, toen het nieuwe leenstelsel voor studenten werd ingevoerd. Toen spaarde de gemiddelde student nog 110 euro.

Basisbeurs

Sinds 2015 gelden er nieuwe regels voor wie aan een hogeschool of universiteit begint. Je krijgt dan geen basisbeurs meer als gift, maar kan alleen geld lenen bij DUO. Dat geld betaal je na je studie met rente terug. Wie voor september 2015 ging studeren valt onder het oude systeem, en krijgt dus nog een basisbeurs. Ook voor mbo-studenten verandert er niets.

Door die verandering in het leenstelsel zijn twee keer zoveel studenten gaan lenen. Twee jaar geleden had 30 procent van de eerste- en tweedejaarsstudenten een lening. Nu is dat opgelopen tot 62 procent. Ook vragen ze vaker aan hun ouders om bij te dragen en blijven ze vaker thuis wonen. Er zijn overigens niet meer studenten op zoek gegaan naar een bijbaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van