Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kijkshop-startup Tone haalt 1 miljoen op met crowdfunding

Kijkshop-directeur Björn Serving. Beeld © Kijkshop

De crowdfundingsactie voor Tone, dat de online opvolger moet worden van de Kijkshop, is geslaagd. Het doel was 1 miljoen euro en de teller staat met nog een dag te gaan op 1,08 miljoen euro.

Wanneer de site online gaat, blijft alleen nog even onduidelijk. "Het streven is eind deze zomer, maar we hebben geen harde datum", zegt woordvoerster Martine Ansems, die daarmee doelt op eind september. "We zijn nu nog heel hard aan het bouwen. Net als bij ieder proces met technische ontwikkelingen, vallen dingen mee en tegen", legt ze uit. 

Met Tone hoopt de Kijkshop het tij te keren. Het bedrijf maakt al jaren verlies en moest eerder dit jaar 20 winkels sluiten. De nieuwe eigenaar, een Zweedse investeringsmaatschappij, zet in op een online winkel.

Klanten kunnen elkaar adviseren

Het verschil met bestaande webshops hoopt het bedrijf onder meer te maken door consumenten een belangrijke rol te geven. Zij kunnen elkaar advies geven over producten en krijgen betaald als iemand anders na hun advies iets koopt.

Dat advies wordt gegeven via live videochat. Adviseurs kunnen zelf hun expertisegebied kiezen en na afloop kunnen ze beoordeeld worden. Ook de adviseurs kunnen een beoordeling krijgen, handig als iemand bijvoorbeeld heel irritant was, zegt Ansems. 

'Rekenen op zelfreinigend vermogen'

Het bedrijf gaat de adviezen niet live in de gaten houden en het wordt ook niet opgenomen: "Wij rekenen op het zelfreinigende vermogen van de community", zegt Ansems. Het bedrijf gebruikt de data die de adviezen opleveren wel om te analyseren wat scoort en niet.

Ook houdt het bedrijf bij welk advies tot een aankoop leidt, om de provisie van 5 procent over het aankoopbedrag te kunnen betalen. Dat gebeurt overigens pas na 30 dagen, vanwege de ruiltermijn.

Geld wordt gebruikt voor bouwen app

Van het miljoen dat nu is opgehaald gebruikt het bedrijf de helft om de app en website te bouwen. Er gaat 3 ton om alle software goed op elkaar af te stemmen, zodat de producten van verschillende leveranciers die op commissiebasis gaan verkopen goed zichtbaar zijn op Tone.

De resterende 200.000 euro wordt gebruikt voor het vervangen van it-systemen in winkels en op het hoofdkantoor.