Ga naar de inhoud
Geld

Tjeerd stopte al z'n geld in een eigen boek, nu is hij dakloos

Tjeerd Langstraat maakt zich weinig zorgen over zijn nomadenbestaan. Beeld © Jordy Hindriks

Tjeerd Langstraat (36) stak zijn ziel, zaligheid en spaargeld in het zelf uitbrengen van een tweede boek. Omdat het gedroomde succes nog op zich laat wachten, moet hij zijn huis onderverhuren. Vanaf maandag leeft hij een nomadenbestaan, en dat ziet hij als een groot avontuur.

"Terwijl iedereen om mij heen begint aan een verse zwangerschap, het volgende koophuis of een grotere leasebak, heb ik begin dit jaar mijn thriller Eeuwig Donker zelf uitgegeven", schrijft Langstraat op zijn blog. Hij stopte al zijn spaargeld en tijd in het uitbrengen van zijn tweede boek. Maar het uitbrengen van zijn levenswerk bracht hem financieel wel aan de grond.

Langstraat is naast auteur ook tekstschrijver, maar daar had hij het afgelopen jaar nauwelijks tijd voor. Er kwam weinig geld binnen en dus moest hij teren op zijn spaargeld. Aan de andere kant zorgde een conflict met zijn uitgever ervoor dat hij besloot zijn boek zelf uit te geven. "Een risico, ik voel de blaren daarvan nu wel."

Van een boek word je niet rijk

Langstraat heeft inmiddels een paar honderd boeken verkocht en de verkoop loopt naar eigen zeggen prima door. Toch zijn die inkomsten onvoldoende om van te leven, al komen er inmiddels ook weer wat andere schrijfopdrachten binnen, zodat hij 'zijn natje en droogje kan betalen', zoals hij het zelf zegt.

Om rond te komen besloot hij om zo snel mogelijk een groot deel van zijn vaste lasten achter zich te laten. Vanaf volgende week verhuurt hij zijn huis in Rotterdam onder. Langstraat: "Ik heb een mooi, maar prijzig huis. Het is al twee maanden lastig om de huur op te brengen en ik zie dat de komende tijd niet veranderen."

Nomadenbestaan op de camping

Hoe zijn bestaan er vanaf dan uitziet is ook voor hem nog een groot raadsel, maar avontuurlijk wordt het wel. "Het wordt goed weer, dus ik begin met mijn tentje op te zetten ergens in Brabant. Dan ga ik eens een plan maken. En lekker voor de tent artikelen tikken. Daarna ga ik als het kan een beetje rondtrekken door Europa."

Er zullen weinig mensen zijn die een dakloos nomadenbestaan zonder een euro spaargeld achter de hand zien zitten. Maar Langstraat noemt het 'freaking awesome'. Hij is naar eigen zeggen altijd al een onrustige jongen geweest. "Ik vind het fijn om in Rotterdam thuis te komen, maar wil altijd snel weer weg. Ik ben sowieso veel buiten, ik wil niet indutten."

 

A post shared by The Jolly Nomad (@tjeerdlangstraat) on

Altijd op zoek naar avontuur

Zijn vriendin raakte wel even in paniek toen hij aankwam met het verhaal dat hij back to basic gaat. Ook zijn ouders maken zich zorgen. Onnodig, vindt hij zelf. Het is niet de eerste keer dat hij, hoewel niet geheel vrijwillig, kiest voor avontuur.

Op zijn 22ste nam hij op staande voet ontslag bij Nationale Nederlanden. Daar zat hij in de beleggingspensioenen. "Ik was het behoorlijk zat. Ik wilde voor mezelf beginnen en reizen."

Bijna failliet

Dat leidde tot de oprichting van een koeriersbedrijf, waarmee hij uiteindelijk bijna failliet ging. "Ik moest een hele dikke schuld terugbetalen aan de Rabobank. Maar ik wist: ik ga nooit meer voor een baas werken. Voor jezelf werken brengt altijd kopzorgen met zich mee. Al weet ik nu wel: het komt altijd goed."

Hij is er dan ook van overtuigd dat die tweede druk van zijn thriller er wel komt.