Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Overbieden op een huis: de druk is hoog en de frustratie groot

Duizenden euro’s boven de vraagprijs bieden om je droomhuis te bemachtigen; niet eerder gebeurde het zo vaak. Dat levert veel frustratie op bij huizenkopers, want hoe ver ga je over een prijs heen, zonder een huis mis te lopen? "Het staat me tegen om zo'n extreme prijs neer te leggen, maar ik ben steeds meer geneigd het te doen."

Al driekwart jaar zoekt Corné Otterspeer naar een startersappartement in Rotterdam, sinds drie maanden met een aankoopmakelaar. Het huren is hij zat. "Mijn geld verdwijnt in een zwart gat. Ik wil er meer voor terug."

Een huis kopen leek daarom een goed idee, liefst iets van meer dan 55 vierkante meter, in de wijken Blijdorp of Bergpolder. Met een budget tot tweehonderdduizend euro moest hij een heel eind komen, toch? "Dat valt tegen. Bij bezichtigingen sta ik met soms wel zestig andere gegadigden. En die bieden tien, twintig, of zelfs dertigduizend euro boven de vraagprijs."

Fors boven de vraagprijs

Hij heeft het al vaker meegemaakt. Voor een appartement aan de lommerrijke Savornin Lohmanlaan van 57 vierkante meter bood hij 165.000 euro, tienduizend euro boven de vraagprijs. "Ik ging kijken en werd enthousiast. Het appartement had vrij uitzicht, aan de achterkant was er een binnentuin. Maar mijn bod bleek niet hoog genoeg."

Een andere koper besloot om zo’n dertigduizend euro boven de vraagprijs te bieden. En voor een appartement op de Schieweg besloot iemand 190.000 euro te bieden, ongeveer twintigduizend euro boven de vraagprijs. Een inmiddels bijna gebruikelijke praktijk, want bij 28 procent van de huizen in Nederland wordt inmiddels overgeboden, in Amsterdam zelfs 79 procent.

Uiteindelijk deed Otterspeer op vijf huizen een bod, zonder resultaat. "Dat is frustrerend. Soms denk ik: ik doe het gewoon ook, dan heb ik een huis en ben ik van het gedoe af. Maar ik ben ook realistisch: ik wil niet teveel betalen."

Briefje in de bus

De 32-jarige Timo, die niet met zijn echte naam genoemd wil worden*, lukte het wel. Met zijn vriendin bekeek hij een ruime bovenwoning in Amsterdam. Vraagprijs: 725.000 euro. Meer dan 100 vierkante meter, met meerdere slaapkamers en een dakterras. De bezichtiging was druk - er waren nog twintig andere kijkers - maar voor Timo en zijn vriendin was al snel duidelijk: hier wilden ze wonen.

Nog diezelfde avond deden ze een bod per mail, dertigduizend euro boven de vraagprijs, zonder voorbehoud van financiering. "Het moest snel, want er waren andere gegadigden. We wisten al dat we flink boven de vraagprijs moesten bieden, anders had het geen zin." Ook deden ze een briefje in de bus bij de verkopers, waarin ze schreven erg enthousiast te zijn over het huis. Maar het eerste bod werd afgewezen: niet hoog genoeg.

Stress

Voor een hoger bod deden ze research. Op Funda bekeken ze wat er voor huizen werd gevraagd met een vergelijkbaar aantal vierkante meters. En of hun nieuwe bod van 785.000 euro niet te hoog was. "We konden weinig vergelijkbaars vinden, dus dachten: dit bod kunnen we wel doen."

De verkoper accepteerde het bod, en binnen twee dagen was de koop rond. "Qua stress viel het mee."

Hoe zorg je dat je niet teveel betaalt?

- Zet nooit je maximale budget in als je gaat (over)bieden. Je moet nog verhuizen, het huis moet worden ingericht, je kan tegenvallers tegenkomen. Het laatste dat je wilt is alsnog een persoonlijke lening moeten afsluiten, tegen een hoge rente. Dan worden je maandlasten alleen maar hoger. "Koop je een tussenwoning uit de jaren ’60, hou dan rekening met 10.000 euro aan opknap- en onderhoudskosten", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. "Voor een oudere jaren 30-woning is dat bedrag al snel het dubbele." 

- Check of het bedrag dat je wilt bieden, wel realistisch is. "Hoeveel een huis waard is, is moeilijk exact te bepalen, maar bij het kadaster kun je zien wat er voor vergelijkbare woningen in dezelfde buurt is betaald", zegt André de la Porte. "En je kunt de mensen om je heen vragen om je een spiegel voor te houden. Ben je niet verblind door kooplust? Kun je je maandlasten nog betalen, ook als de rente over een aantal jaar weer stijgt? Zo controleer je of je je niet hebt laten meeslepen." 

- Laat je huis binnen drie dagen na het tekenen van de koopcontract nog taxeren. Dan kun je er nog vanaf. Een taxateur bepaalt de uiteindelijke waarde van het huis voor de hypotheek. Schat die de waarde van het huis veel lager in dan jij betaald hebt? "Dan weet je dat je een flinke premie hebt neergelegd die je zelf moet betalen, omdat de bank je niet meer leent dan de taxatiewaarde. Daar moet je wel rekening mee houden. Het kan zijn dat je die premie pas na jaren van prijsstijgingen terugverdient." 

- Weet dat je altijd drie dagen bedenktijd hebt na het ondertekenen van het koopcontract. Dat is wettelijk vastgelegd. "Als je spijt krijgt, dan kun je er in die drie werkdagen nog onderuit. Je hoeft dan geen kosten te betalen of een reden op te geven." Ook daarom is het belangrijk om de taxatie en bouwkundige keuring zo snel mogelijk te laten doen. Het zijn extra controlemiddelen om na te gaan hoeveel een huis waard is.

*Timo's echte naam is bekend bij de redactie.

Dit is een artikel van