Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Ook kringloopwinkels profiteren van groeiende economie

30 augustus 2017 20:06 Aangepast: 13 februari 2020 16:28
Kringloopwinkels lopen als een dolle Beeld © RTL Z

Kringloopwinkels doen goede zaken. In 2016 werden er meer spullen opgehaald, verkocht en gerecycled. Door de aantrekkende economie blijven mensen letterlijk minder lang op hun bank zitten. Koopjesjagers kunnen hun slag slaan. "We krijgen steeds meer mooie, kwalitatieve merkspullen."

Er zijn niet alleen meer spullen te krijgen in de kringloopwinkels, de kwaliteit van de opgehaalde spullen, zoals kleding, speelgoed en meubels, is ook stukken beter dan een paar jaar geleden.

"Kringloopwinkels profiteren van een goed draaiende economie. Mensen kopen meer nieuwe spullen en brengen hun oude sneller naar de kringloop. In vergelijking met een paar jaar geleden zitten mensen letterlijk minder lang op hun bankstel voor ze hem naar de kringloopwinkel brengen", zegt Leonie Reinders de directeur van Branchevereniging Kringloop Bedrijven (BKN).

Overvolle magazijnen

Kringloopwinkels nemen zoveel mogelijk spullen in met als gevolg overvolle magazijnen. Alleen al de 193 kringloopwinkels die zijn aangesloten bij branchevereniging BKN - landelijk zijn het er 1000 - zamelden vorig jaar 135 miljoen kilo aan spullen in. Dat is 4,5 procent meer dan in 2015.

Van alle ingezamelde goederen wordt 85 procent nuttig verwerkt:

  • 42 procent wordt verkocht
  • 2 procent wordt geëxporteerd naar het buitenland
  • 41 procent wordt gerecycled
  • 15 procent is restafval

Ook de omzet van de bedrijven steeg, met 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale omzet van de 193 kringloopbedrijven was 98 miljoen euro. Eveneens nam het aantal klanten flink toe. In 2016 hadden ze 12 miljoen klanten, een stijging van een half miljoen koopjesjagers die samen 41 miljoen gebruikte artikelen kochten.

Wie moet dat allemaal verwerken? Dat doen de 15.000 medewerkers, zo'n 3000 meer dan een jaar eerder. "We komen moeilijk aan personeel", zegt Reinders dan ook. "Het is op dit moment zelfs lastig om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te vinden. We hebben nog veel openstaande vacatures."

Kwalitatieve merkspullen

De spullen die verkocht worden zijn amper versleten. Soms zit het cellofaan nog om een doos speelgoed of hangen de prijskaartjes er nog aan. "We krijgen steeds meer mooie, kwalitatieve merkspullen. Goederen worden sneller vervangen", vertelt Bert de Wilde, bedrijfsleider van Spullenhulp in Soest. "Zoals een zo goed als nieuw Humberto-kostuum. Dat kwam vroeger absoluut niet voor. En een tas van het merk Fred de la Bretonière in de winkel kost die al snel 600 euro en hier maar 25 euro."

Het stoffige imago dat vroeger aan kringloopwinkels kleefde, lijkt helemaal verdwenen. Tweedehands is niet meer alleen voorbehouden aan mensen met een kleine beurs, maar is omarmd door hipsters en yuppen, zien kringloopmedewerkers. "Mensen zijn Marktplaats-moe. Vaak reageren kopers niet. En hier kun je de spullen meteen bekijken en meenemen", zegt een medewerker in Soest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore