Geld en Werk

'Wij zijn geen fastfoodketen', zegt New York Pizza bij de rechter

26 juli 2017 06:04 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Vandaag staan New York Pizza en de Amsterdamse Gemeente voor de bestuursrechter. Zelf vindt de pizzabakker dat het een restaurant is, de ambtenaren spreken liever over een fastfoodketen. "Deze discussie zie je vaker in Amsterdam."

Voor het in Amstelveen gevestigde hoofdkantoor van New York Pizza is de definitiekwestie behoorlijk belangrijk. Zij hoopten een nieuwe vestiging te openen op de altijd drukke Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, vlakbij de nieuwe metrohalte van de Noord-Zuidlijn.

Horecatypen

Het stadsdeel Zuid stak daar een stokje voor. "Wij hanteren verschillende horecatypen", zegt een woordvoerder. "En voor de fastfoodcategorie, de snelle verkoop waarbij mensen het mee de straat opnemen, is geen ruimte."

New York Pizza laat het daar niet bij zitten en besluit: dan worden we toch gewoon een restaurant? Er zijn tenslotte stoeltjes in de zaak en er is bestek voor klanten die dat willen. Volgens het bedrijf voldoen ze zo aan alles om voor restaurant door te gaan.

Bekend probleem

"Deze discussie komt vaak voor in Amsterdam", zegt Ranka Timmers, bestuursrechtadvocaat bij Blenheim Advocaten en gespecialiseerd in horeca en bestemmingsplannen. "Het verschil tussen de verschillende categorieën is zo diffuus dat het willekeur van de gemeente uitlokt."

Thumbnail

De Ferdinand Bolstraat en fastfood zijn een beproefde combinatie. Snackbarketen FEBO is zelfs vernoemd naar deze Amsterdamse straat. (Beeld: ANP)

Wie kijkt naar de bestemmingsplannen ziet wat zij bedoelt. De fastfoodcategorie – 'Horeca 1' – beschrijft zaken waar overwegend fastfoodeten wordt verkocht, die 'ter plaatse kunnen worden genuttigd dan wel afgehaald kunnen worden'.

De categorie waar restaurants onder vallen wordt beschreven als 'geheel gericht op het verstrekken van maaltijden die uitsluitend ter plaatse aan tafel genuttigd kunnen worden, eventueel aangevuld met een afhaalfunctie'.

Luxe hamburgertenten

Die omschrijvingen liggen volgens Timmers zo dicht bij elkaar dat het per geval lastig te interpreteren is onder welke categorie het valt. "Zeker met veel nieuwe horecaconcepten levert dit problemen op", zegt ze. "Tegenwoordig heb je luxere hamburgertenten en pizzeria's die op een iets hoger segment mikken. Is dat fastfood of een restaurant?"

De woordvoerder van de gemeente geeft toe dat de discussie die nu gevoerd wordt vooral een definitiekwestie is. "Wij zijn heel benieuwd wat de rechter gaat zeggen." Een voorspelling durft hij niet aan.

Kamer van Koophandel

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan meewegen bij dit soort zaken, weet Timmers. Daar moeten bedrijven tenslotte definiëren wat voor zaak ze zijn. Wat dat betreft ziet het er niet zo best uit voor New York Pizza, bij heel veel van haar zaken staat duidelijk 'delivery' vermeld, waarmee het zichzelf dus in het verleden duidelijk heeft gekwalificeerd als leverancier van fastfood.

Aan de andere kant is New York Pizza een franchise-onderneming, onafhankelijke ondernemers schrijven zich dus los van elkaar in bij het handelsregister.

Wie wint?

De grote vraag is natuurlijk wie de zaak wint vandaag. Als New York Pizza goed kan onderbouwen dat ze in de restaurantcategorie vallen kan het best dat ze gelijk krijgen van de rechter, denkt Timmers. "Maar de Amsterdamse horecacategorieën zijn zo breed te interpreteren dat een echte voorspelling in deze zaak zeer lastig is."

New York Pizza wilde zelf niet reageren.

Bekijk hier de reportage

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore