Tijdens de financiële crisis werd bij de bank waar Rempco du Mée en zijn vrouw Karin werkten de zoveelste reorganisatie aangekondigd. Daar waren ze eigenlijk wel klaar mee. Dus begonnen ze samen een ijssalon.
Dertien jaar werkte Rempco du Mée (46) bij ING. Op een regiokantoor, de laatste jaren als cash management consultant. "Ik ben altijd bezig geweest met het mkb, met ondernemers. Ik kwam vaak bij ze op de zaak, dat vond ik interessant", zegt Du Mée.
Dat vond hij als jonge jongen al: toen had hij het idee dat hij ooit zijn eigen zaak zou hebben. Toch kwam hij na zijn economische studie bij ING terecht, waar ook zijn vrouw Karin (43) werkte. Tot die zoveelste reorganisatie. "We vroegen ons af of we dat ons hele leven wilden, van reorganisatie naar reorganisatie gaan. Het antwoord was nee."
Cursus betaald met vertrekregeling
Kennissen van het stel hadden al een ijssalon. Zij brachten hen in de jaren voor hun definitieve beslissing de liefde voor het ijsmaken bij. Dus toen eenmaal de beslissing was genomen om het roer om te gooien, was de keus wat ze dan met hun toekomst gingen doen, snel gemaakt.
Toch ging het stel niet over een nacht ijs. "We hebben maanden onderzoek gedaan naar wat voor zaak het moest worden. Hoe we het aan moesten pakken en wat er voor nodig was om het tot een succes te maken."
Rempco du Mée in actie. (beeld: Rempco du Mée)
Du Mée en zijn vrouw konden door de reorganisatie bij ING gebruik maken van een vertrekregeling. Zelfs een cursus ijsmaken in het Italiaanse Bologna werd deels door de bank betaald.
Levensstandaard loslaten
Uiteindelijk kwam er de mogelijkheid voorbij om ijssalon Da Vinci in Amstelveen over te nemen. Daarmee namen de twee een behoorlijk risico. "Eerder hadden we een huis met een hypotheek en twee jonge kinderen, en allebei een goed salaris. Dat laatste moesten we loslaten, en dan weet je niet zeker of je die levensstandaard vol kunt houden."
Dat laatste is toch gelukt. De ijssalon bestaat nu vijf jaar en groeit nog steeds. Sterker: ze hebben een tweede filiaal geopend, op het Stadionplein in Amsterdam. "Heel spannend. De zaak in Amstelveen hebben we overgenomen, maar deze zaak hebben we echt helemaal zelf opgezet."
De nieuwe ijskiosk van Rempco en Karin. (beeld: Rempco du Mée)
Hard werken
Anders dan bij de bank, zijn de twee nu dag en nacht, zeven dagen in de week met hun werk bezig. Zeker in 'het seizoen'. "Van maart tot oktober zijn we zeven dagen in de week open. Dan werken we van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dat is echt heel wat anders dan onze 9-tot-5-baan bij de bank", zegt Du Mée.
In de wintermaanden was de salon tot nu toe dicht en hadden Du Mée en zijn vrouw tijd om bij te komen. Maar het ondernemende stel wil dit jaar zeker tot kerst openblijven. Ondanks dat het harder werken is dan bij de bank, zouden ze niets anders meer willen. "Ik dank God op mijn blote knieën, elke dag, dat die reorganisatie me vijf jaar geleden heeft gedwongen een keus te maken. En dat het deze is geworden."
Of Du Mée tot zijn pensioen ijs blijft maken? "Ik zie het mezelf op zich wel doen. Maar zover plan ik de toekomst niet vooruit", zegt hij. "Als je me zeven jaar geleden had gezegd dat ik twee ijssalons zou hebben, had ik je ook voor gek verklaard."