De van oorsprong Amsterdamse textielfamilie Hes bouwt in alle stilte aan een nieuw mode-imperium. De familie blijkt achter de doorstarts van modeketens Witteveen en Charles Vögele te zitten. Daarmee bezit de familie Hes inmiddels 162 winkels.
Witteveen, een keten van bijna honderd damesmodewinkels, ging in juli failliet. Dinsdag werd bekend dat curator Rinke Dulack overeenstemming heeft bereikt over een doorstart van voorlopig 72 winkels. Maar wie de kopers waren, bleef in nevelen gehuld.
Vrijdag wist zakenblad Quote te melden dat de 29-jarige festivalorganisator Philippe Hes met een groep investeerders achter de doorstart van Witteveen zit. Philippe is de zoon van textielondernemer Alex Hes.
Ook achter doorstart Charles Vögele
Maar daar blijft het niet bij. Uit onderzoek van RTL Z blijkt Hes ook achter de doorstart van modeketen Charles Vögele Nederland te zitten. Na het faillissement in januari verkochten de curatoren 90 winkels aan een anonieme partij. Net zoals bij Witteveen wilden ook die kopers per se anoniem blijven.
De 90 winkels van Charles Vögele werden overgenomen door de vennootschap Vidrea Retail. Die vennootschap bleek destijds in handen van de 26-jarige Michel Bovenlander, die onbereikbaar was voor commentaar. Zowel de woordvoerder van de kopers als de curatoren wilden destijds niets zeggen over de ware identiteit van de kopers.
Inmiddels zijn de eigendomsverhoudingen bij Charles Vögele veranderd. Opkoper Vidrea Retail blijkt te worden bestuurd door Victory and Dreams Holding. Die vennootschap wordt op zijn beurt weer bestuurd door Phim Holding. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat bedrijf van Philippe Hes te zijn. Dus ook de 90 winkels van Charles Vögele zijn onder zijn paraplu gekomen. Hes bevestigt dat desgevraagd.
Onwaarschijnlijke opkoper
Op het eerste gezicht is de jonge Hes een onwaarschijnlijke opkoper van kwakkelende modezaken, die zich richten op iets oudere dames. Philippe is namelijk organisator van hippe festivals voor jongeren. Zijn bedrijf 4PM Entertainment organiseert onder meer festivals als Fris en Kingsland.
Maar Philippe Hes is afkomstig uit een echte textielfamilie. Zijn grootouders bestierden een textielproductiebedrijf met 1200 werknemers. Zijn 57-jarige vader Lex, die in Belgie woont, stopte met productie en werd actief in detailhandel. Lex Hes bezat met zijn Nesia Holding zo'n 20 modewinkels van Zaza. In 2013 kocht hij daar 23 winkels van Skooter bij.
Groot in modewinkels
Nu stapt de familie Hes dus groot in de modewinkels. Volgens Philippe is zijn jongere broer Alex, die ook feesten organiseert, eveneens bij de winkelketens betrokken. Of zij als festivalorganisatoren wel voldoende ervaring met modewinkels hebben? "Bij ons aan de eettafel ging het vroeger altijd over kleding, dus we zijn er wel een beetje mee opgegroeid. Ook zijn we actief met andere bedrijven."
Wel erkent Hes dat zijn vader Lex een wezenlijke factor bij de doorstart is. "Hij is onze belangrijkste adviseur, en vervult bij Charles Vögele inmiddels een operationele rol." Uit een registratie van het webdomein van Vidrea Retail blijkt dat dit op naam staat van Lex Hes.
Philippe benadrukt dat zijn familie niet de enige investeerder in de doorstart van de winkelketens is. "Er is een kleine groep mede-investeerders, die echter anoniem willen blijven omdat zij niet op publiciteit uit zijn."
Rookgordijn
Grote vraag is waarom de familie Hes aanvankelijk een rookgordijn optrok rond haar betrokkenheid bij de doorstart van zowel Witteveen als Charles Vögele. "Wij hebben niets te verbergen. Maar bij een doorstart is er veel onrust onder leveranciers en werknemers. Wij wilden eerst in rust laten zien dat we er iets moois van konden maken. Openheid komt op zijn tijd. Zo maken wij komende donderdag de nieuwe naam van Charles Vögele bekend."
Philippe Hes ontkent dat de aanvankelijke geheimzinnigheid te maken heeft met de juridische problemen rond de bedrijven van zijn vader. Lex Hes' Nesia Holding kocht in 2013 de winkels van Skooter, eveneens uit een bankroet. Dat liep mis. In september 2014 ging Skooter opnieuw bankroet, maar de rechter draaide dat faillissement terug. Hes wil een schadevergoeding van de partijen die de faillissementsaanvraag destijds indienden.
Vordering van 129.000 euro
Maar intussen zit de curator Robert Verdonk uit het eerste faillissement van Skooter met een geldvordering achter Hes' vehikel Nesia aan. Uit een vonnis en curatorenverslagen van Skooter Jeans & Fashion blijkt dat Nesia 129.000 euro aan de curator moet betalen. Omdat Nesia dat geld niet zou hebben, heeft de curator inmiddels een schikking getroffen.
"Toen wij jong waren was mijn vader een van de grootste Nederlandse producenten van kleding. Maar soms gaan er ook wel eens dingen verkeerd", aldus Philippe. "Dat wij niet gelijk bekend hebben gemaakt dat wij achter de doorstart zitten, staat daar echter helemaal los van." Hij benadrukt geen stroman van zijn vader te zijn. "Mijn broer en ik hebben onze eigen middelen, en kunnen ook zelf heel goed nadenken."
Afzonderlijke bedrijven
Hes zegt dat Witteveen en Charles Vögele (onder de nieuwe naam) aanvankelijk losse bedrijven zullen blijven, en dus voorlopig niet in elkaar worden geschoven.