Geld en Werk

Oververhitte woningmarkt: vraagprijs nog nooit zo vaak overboden

29 augustus 2017 06:01 Aangepast: 29 augustus 2017 20:31
Het aanbod daalt, de prijzen stijgen. Beeld © ANP

Twintigduizend euro boven de vraagprijs bieden om er zeker van te zijn dat niemand jouw droomhuis voor je neus wegkaapt. Zowel binnen als buiten de Randstad komt het 'overbieden' steeds vaker voor.

Landelijk gaat het om gemiddeld 28 procent, zo stelt technologiebedrijf Calcasa, gespecialiseerd in onroerend goed, in hun kwartaalbericht. Opmerkelijk: voor de kredietcrisis, tijdens de vorige piek in 2007-2008, lag dit aandeel met 9 procent een stuk lager.

Amsterdam staat, niet verrassend, bovenaan. Hier wordt in 79 procent van de gevallen de vraagprijs of boven de vraagprijs geboden. In Utrecht is dit percentage 65 procent, gevolgd door Groningen (64 procent), Haarlem (63 procent), Amstelveen (62 procent) en Almere (62 procent). Calcasa kan niet zeggen om welke bedragen het (gemiddeld) gaat.

Onderstaande geeft wel aan hoe groot de verschillen zijn vergeleken met tien jaar geleden.  

Thumbnail

Olievlek

De prijsstijgingen op de woningmarkt, breiden zich volgens Calcasa dan ook uit als een olievlek. Begonnen de stijgingen in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Breda, Eindhoven en Enschede, nu volgen gemeenten rondom deze grote steden.

Beverwijk is een voorbeeld van een randgemeente waar huizen gewild zijn. Volgens de NVM is de huizenmarkt hier het krapst van heel Nederland. Gemiddeld heeft een koper de keus uit 2,4 woningen, in Amsterdam is dat 2,6. 

In Noord-Holland stegen deze met 12,6 procent gemiddeld het hardst. Woningen in Drenthe en Limburg kennen de minste prijsstijgingen. 

Oververhitting

Calcasa zegt dat de prijsstijgingen, de biedingen op of boven de vraagprijs en de zogeheten marktliquiditeit (het aantal transacties gedeeld door het huidige aanbod) 'kunnen wijzen op oververhitting van de woningmarkt'.

De huizenmarkt in cijfers:

  • 276.000 woningen werden er in de tweede helft van 2017 verkocht. Een record.
  • 21,7 procent van deze woningen stond nog geen drie maanden te koop. Meer dan de helft werd binnen zes maanden verkocht.
  • 281.000 euro is de gemiddelde hypotheeksom volgens adviesbureau IG&H.  
  • 14,2 procent van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten, tijdens de piek in 2008 was dit nog 26,9 procent.
  • In 2017 zullen de huizenprijzen met 7,6 procent stijgen. Aan het eind van 2018 zullen deze prijzen nog eens 7 procent hoger zijn, voorspelt de Rabobank. 
  • Huizen in de prijsklasse 350 tot 500 duizend euro stijgen met 9,3 procent het hardst volgens cijfers van Calcasa.

Ook de Rabobank sprak eerder deze maand over een oververhitte woningmarkt. Volgens de bank verwachten huizenkopers dat prijzen nog lange tijd zullen stijgen. Daarnaast is de rente laag en het vertrouwen in de economie weer terug. 

Woningen schaars

In het tweede kwartaal van 2017 werd een recordaantal aantal huizen verkocht, maar het aanbod daalde van 270.000 woningen in 2013 naar 152.000 eind juni 2017. Woningen worden dus schaars. 

Hoogleraar Peter Boelhouwer zei eerder tegen RTL Z dat de prijzen niet zullen dalen 'zolang de rente nog laag is en er ontzettend veel druk op die woningmarkt is'. Hoewel de huizenprijzen hoog zijn, is er geen paniek voor wie een huis wil kopen. Huizen zijn namelijk prima te betalen, blijkt uit cijfers die Peter van Zadelhoff op een rij zette.

Heb je ook flink moeten overbieden op een huis? Of grijp je steeds mis, zelfs als je ver boven de vraagprijs gaat zitten? We horen het graag! Reageren kan hieronder of stuur een mailtje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore