Geld en Werk

Tweeverdieners mogen vanaf 2018 méér lenen voor een huis

28 augustus 2017 10:12 Aangepast: 13 november 2017 17:11
Beeld © Archieffoto ANP

Het maximale bedrag dat je mag lenen om een huis te kopen, is de afgelopen jaren steeds lager geworden. Maar voor tweeverdieners is er nu goed nieuws: zij mogen vanaf volgend jaar weer ietsje méér lenen voor hun hypotheek.

Er zijn drie factoren die meespelen bij de hoogte van het bedrag dat je mag lenen voor een huis. Twee daarvan worden bepaald door de overheid en kunnen fluctueren, de derde ligt vast. Het gaat om je inkomen, de marktwaarde van het huis en wat je aan schulden hebt.

Marktwaarde & inkomen

Voor de eerste twee bepaalt de minister van Financiën in hoeverre die van invloed zijn op het leenbedrag. Vanaf volgend jaar mogen huizenkopers nog maar 100 procent van de marktwaarde lenen, dat was nog 106 procent in 2012. 

Het inkomen speelt ook mee voor hoeveel geld je mag lenen voor een hypotheek. Tweeverdieners mogen die inkomens alleen nooit volledig bij elkaar optellen, de gedachte daarachter is dat als een van beide zonder werk komt te zitten, dit niet meteen tot betalingsproblemen leidt.

'Goed nieuws'

Tot dit jaar mochten banken 60 procent van het laagste inkomen van een stel meetellen bij het berekenen van het maximale leenbedrag, vanaf 1 januari wordt dat 70 procent. Dit blijkt uit een besluit hierover dat minister Dijsselbloem openbaar maakte na afloop van een inspraakronde voor de branche en toezichthouders.

Het besluit is goed nieuws vanwege de 'exploderende' woningprijzen, aldus Mark de Rijke van de Hypotheekshop. Het woningtekort wordt er volgens hem niet mee opgelost, maar het maakt het iets makkelijker om een woning te kopen. De Rijke schat in dat het voor een gemiddeld stel uit kan komen op 10.000 á 20.000 euro extra lening. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van