Ga naar de inhoud
Geld en Werk

AOW-leeftijd blijft gelijk: kijk hier tot wanneer jij moet werken

Beeld © ANP

De AOW-leeftijd gaat in 2022 omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat blijft zo, ook al valt de levensverwachting van 65-plussers lager uit dan eerder voorspeld. Benieuwd tot welke datum jij moet werken om in aanmerking te komen voor AOW? Bekijk het hieronder.

Klik hier om de tool te bekijken in je smartphone-app

Vijf jaar geleden besloot de politiek om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 67 jaar. Het vorige kabinet van VVD en PvdA besloot later de verhoging versneld in te voeren. Dit is de eerste verhoging na dat besluit

De tool is gebaseerd op prognoses van de levensverwachting van 65-jarigen van het CBS. Tot 2060 zijn deze schattingen bekend. Vervolgens is aan de hand van de door het Rijk gehanteerde formule voor het berekenen van de AOW-leeftijd een schatting gemaakt. In de formule (V=(L-18,26) - (P-65)) staat L voor de levensverwachting van 65-jarigen van het betreffende jaar. P staat voor de pensioenleeftijd van het voorgaande jaar. Deze formule wordt voor het eerst toegepast op pensioengerechtigden in het jaar 2024.