Geld en Werk

Nederland is de meest concurrerende economie van EU

27 september 2016 14:24 Aangepast: 30 juli 2017 07:00

Van alle landen van de Europese Unie kan Nederland het beste de concurrentie aan met andere landen. Wereldwijd staan we op de vierde plek.

Dat blijkt uit onderzoek van het World Economic Forum (WEF). Nu we op de mondiale ranglijst een plaats zijn gestegen, zijn we Duitsland gepasseerd.

Wereldwijd scoren alleen Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten beter.

Volgens de Rotterdamse hoogleraar bedrijfskunde Henk Volberda is de vierde plek het beste sinds de index is 2004 is bedacht. Sindsdien hebben we onszelf aanzienlijk verbeterd. Zo stond Nederland in 2004 nog twaalfde.

We scoren met infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs

Volgens Volberda danken we onze hoge notering aan een sterke score bij infastructuur (wereldwijd goed voor een derde plek), kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg (vierde positie) en 'uitmuntend' hoger onderwijs (derde plaats). Ook lopen we voorop met de toepassing van nieuwe technologieën. Volberda's onderzoeksinstituut Inscope verzamelde de gegevens voor Nederland bij de WEF-studie.

Ook met de toepassing van nieuwe technologieën scoort Nederland hoog: hier zijn we zesde.

Ver voor op China en India

De enige echte achilleshiel van Nederland blijft de financiële dienstverlening van banken aan het bedrijfsleven, aldus de professor. Daar staan we op plek 37, dat is een teruggang van zes plaatsen. Volberda wijst er onder meer op dat de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf hier nog stukken beter kan.

Binnen Europa staan, naast Duitsland, ook Zweden, Groot Brittannië en Finland in de top-tien. Grote opkomende economieën als India (39) en China (28) staan een stuk onder Nederland.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore