Geld en Werk

Reclamebranche sleept Amsterdam voor rechter om ja/ja-sticker

12 december 2016 12:20 Aangepast: 29 juli 2017 12:30
Een nee/nee-stciker op de brievenbus van het Amsterdamse Studenten Corps. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam wordt door de reclamebranche voor de rechter gesleept in een poging de invoering van de ja/ja-sticker te stoppen.

De Amsterdamse gemeenteraad stemde in april in met een plan om de eindeloze berg oud papier van ongevraagde reclamefolders te stoppen. De bedoeling is alleen dat inwoners alleen nog maar reclamefolders krijgen als ze een speciale ja/ja-sticker op brievenbus plakken.

Dit plan leidde in april al tot stevige kritiek van ondernemers en verspreiders van reclamedrukwerk, die vreesden zo inkomsten mis te lopen.

Wel of niet rechtmatig?

Vandaag maken brancheorganisaties MailDB en KVGO bekend een rechtszaak te starten tegen de gemeente. Ze willen dat de invoering van de sticker wordt uitgesteld totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid van het systeem.

Volgens de Partij voor de Dieren, die de sticker voorstelde,  scheelt de maatregel op jaarbasis 10 miljoen kilo aan oud papier. In totaal wordt in Nederland per jaar 205 miljoen kilo papier aan reclamefolders verspreid, omgerekend 34 kilo per huishouden.

Milieuwinst

De organisaties stellen in een persbericht dat de genoemde milieuwinst overdreven is. Onderzoek van MilieuCentraal dat de gemeente gebruikt als onderbouwing zou inmiddels door de onderzoekers zelf in twijfel zijn getrokken, stellen de organisaties.

Maar volgens MilieuCentraal is dat niet zo. Een woordvoerster zegt tegen RTL Z dat MilieuCentraal nog steeds adviseert een nee/ja- of nee/nee-sticker op je brievenbus te plakken als je geen reclamefolders wilt ontvangen. Zo ga je namelijk de milieubelasting van reclamedrukwerk tegen.

Overleg mislukt

De branche benadrukt verder dat Amsterdamse retailers grote schade kunnen leiden door de maatregel en claimt dat  ze 'via de folders 67 procent van hun klanten bereiken'. Ook zou er sprake zijn van concurrentievervalsing omdat huis-aan-huisbladen en politieke folders niet onder het in te voeren opt-in-systeem vallen, zegt de branche.

Een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho die verantwoordelijk is voor Duurzaamheid zegt tegen RTL Z dat de gemeente inderdaad is aangeklaagd. De gemeente heeft volgens hem overlegd met de branche maar is er niet uitgekomen. Het voornemen is om de ja/ja-sticker op 1 juli 2017 gewoon in te voeren, zegt hij.

Meer op rtlz.nl:
Wil je nog folders in Amsterdam? Dan moet je een ja/ja-sticker aanvragen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore