Geld en Werk

Bedrijf verdient miljoenen aan recyclen (mede) door stagiair

28 juli 2016 17:30 Aangepast: 30 juli 2017 20:00
Een grote recycle-installatie van Bollegraaf in New York, VS.

In het noord-Groningse Appingedam staat een bedrijf waar maar weinigen van afweten. Toch zijn ze marktleider in Amerika en steken ze jaarlijks miljoenen in innovaties. En dat succes is onder meer te danken aan een stagiair, 32 jaar geleden.

De ceo van Bollegraaf Recycling Solutions zit er pas een jaartje, praat heel snel en treedt nu graag naar buiten. "In Groningen al helemaal is de mentaliteit: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Maar wij zijn zo groot, zo innovatief. Wat wij doen is Hollands glorie pur sang", vertelt ceo Edmund Tenfelde vol trots.

Afval scheiden? Overbodig!

Wat de Groningers ontwikkelen is inderdaad behoorlijk vernuftig. Zo heeft het bedrijf een recycle oplossing ontwikkeld waardoor afval scheiden niet meer nodig is. Nu hebben wij in Nederland nog een grijze vuilnisbak, glasbak, GFT-bak, papierbak en soms zelfs een aparte bak voor plastic. Dankzij hypermoderne machines van Bollegraaf; hoeft dat (bijna) allemaal niet meer.

De machines werken met behulp van camera's, slimme robotgrijpers en lasers. Daardoor kan 98 procent van het afval weer gebruikt worden als grondstof. Menselijke arbeid? Komt er nauwelijks nog aan te pas.

Thumbnail

Foto: het instellen van een lasrobot door een medewerker.

Recyclen op z'n Europees

Europese wetgeving verplicht landen dat in 2020 een groot deel (65 procent) van hun afval moet worden hergebruikt. Door die nieuwe regels doet Bollegraaf vooral in Zuid- en Oost-Europa goede zaken met zijn gerobotiseerde recyclemachines.

Nederland heeft zijn zaakjes al redelijk goed op orde omdat 50 procent van het afval al wordt hergebruikt. Maar landen als Griekenland (19 procent), Portugal (26 procent) en Polen (29 procent) moeten nog een flinke inhaalslag maken.

Thumbnail

Foto: afval scheiden van plastic

Student maakte Bollegraaf groot

Toch komt het grootste succesverhaal niet uit Europa, maar uit Amerika. En dat was stiekem een beetje een mazzeltje. "In 1984 ging een economiestudent een marktonderzoekje doen in Amerika", vertelt de directeur. "Die kwam heel enthousiast terug en zag daar echt een markt." Uiteindelijk gaf het afvalbedrijf de student groen licht om daar iets uit te proberen. "Die jongen wilde daar afvalpersen verkopen." Dat werd een groot succes.

Nu, 32 jaar later, is de bouwer van recyclingmachines marktleider in de Verenigde Staten. Een geschatte 85 miljoen euro aan inkomsten stromen vanuit het Noord-Amerikaanse continent naar Groningen.

Een betere wereld

Dat de recycle-industrie behoorlijk lucratief is, bewijzen ze in Groningen, maar de directeur wordt niet alleen door harde euro's gedreven. "Als wij op de oude manier doorgaan zullen er problemen ontstaan. Dan zijn er niet voldoende grondstoffen meer voor de wereldbevolking. Wat ik wil? Een betere wereld voor onze kinderen."

`