Geld en Werk

Hoe neem je als ondernemer afscheid van je eigen bedrijf?

30 december 2016 14:46 Aangepast: 29 juli 2017 08:30
Gamebasics-oprichter Jeroen Derwort (rechts) en oud-compagnon Frank Tijhuis Beeld © Gamebasics

Als je een eigen bedrijf hebt opgericht, komt ergens het punt dat je er afscheid van moet nemen. Maar hoe maak je een bedrijf los van jezelf als oprichter? We vroegen het aan Jeroen Derwort (37), die vandaag na vijftien jaar afscheid neemt van zijn bedrijf Gamebasics. "Sommige mensen doen al alsof ik er niet meer ben."

Vandaag is de laatste dag dat hij aan zijn bureau zit. "Het dringt nog niet echt door", zegt Derwort. "Volgende week wordt het pas echt raar, als ik hier geen werkplek meer heb."

Vijftien jaar geleden, toen hij nog studeerde, bedacht hij de game Online Soccer Manager vanaf zijn zolderkamer. Dat begon als hobbyproject, maar groeide in twee jaar tijd uit tot eenmanszaak waar hij genoeg mee kon verdienen om van te leven.

"Het ging vanzelf, doordat ik het overal liet vallen. Vrienden gingen het spelen, en toen ook vrienden van vrienden", vertelt hij. "Maar ik wilde meer: ik wilde de game naar het buitenland brengen. Alleen zag ik het niet zitten om dat in mijn eentje te doen. Een voormalige buurman, Frank Tijhuis, vroeg toen of ik het niet samen met hem wilde doen. In 2004 is hij ingestapt als compagnon."

Veranderende rol als directeur

Vanaf 2009 gingen ze internationaal knallen. "Toen zijn we met alle andere projecten gestopt die we nog deden en ons volledig gaan richten op het internationaal uitbreiden van Online Soccer Manager. Die focus maakte veel verschil. Nu hebben we nog steeds maar één product, maar al wel 45 man in dienst."

Thumbnail

De tribune is het hart van het Gamebasics-kantoor. (foto: Gamebasics)

Met de groei van het bedrijf veranderde ook de rol van Derwort. En niet per se in positieve zin. "Het was mooi om te zien hoe het bedrijf groter werd en de ambities die we hadden steeds meer gerealiseerd werden. Maar ik merkte ook: ik hou van de directe aanpak en van techniek, ik wilde graag zelf programmeren. Ik had zelf invloed gehad op hoe het product werkte. Maar dat lukte me als directeur niet meer."

Compagnon viel uit

Die situatie verergerde toen Tijhuis in 2014 ziek werd en een zware operatie moest ondergaan. "Zodra dat bekend werd moest hij per direct afstand nemen en alles uit zijn handen laten vallen. Dat was een hele lastige tijd. Voor hem nog het meest, want zijn leven stond op het spel; ik moest intussen zorgen dat alles doordraaide", beschrijft Derwort. "Ineens moest ik me verdiepen in dingen waar ik nog nooit over had nagedacht. Hij deed altijd de marketing en overige zaken, daar wist ik weinig van. Ik had op een gegeven moment zoveel besprekingen dat ik nog geen vijf minuten per dag op mijn plek zat."

Gelukkig voor Dorwert waren hij en zijn compagnon voor die tijd al bezig geweest om het bedrijf meer zelfstandig te maken, los van hen als directie. "Dat liep niet heel hard toen we nog samen aan het roer stonden, toen hadden we nog veel zin om het zelf te doen. Maar toen hij uitviel, heb ik het proces versneld."

Redding

De grootste slag werd gemaakt door een manager operations te zoeken, die een paar maanden later kon starten. "Een verademing. Hij kon me veel werk uit handen nemen, met name de operationele zaken. Dat heeft mij gered, anders had ik het niet gehaald."

Sinds die tijd heeft Derwort vooral geleerd veel dingen los te laten. "Ik was gewend om me overal mee te bemoeien en verwachtte dat ik overal een behoorlijke invloed op had. Maar dat ging niet meer. Het beste wat ik kon doen was niks, en mijn mensen het werk laten doen."

Niet meer gelukkig

Een wijze les, maar niet eentje waar hij 'super gelukkig van werd'. "Je moet dingen fout laten gaan in je bedrijf, dan kom het vanzelf goed. Maar dat duurt altijd net iets langer dan wanneer je zelf iets zou doen, en dat was frustrerend voor mij", beschrijft hij.

Daarnaast werd zijn takenpakket zo anders, dat het niet meer was wat hij wilde. "Ik hield me het laatste jaar vooral bezig met de financiën, interne organisatie en business development. Dat is leuk om erbij te doen, maar niet als enige rol. De hele dag contact met de bank hebben en mensen spreken buiten het bedrijf, dat is niet waarvoor ik naar mijn werk ga."

Daar komt daar nu een einde aan. Naast de manager operations werd een nieuw, drieledig managementteam opgezet en is Derwort zijn werk gaan afbouwen. "Het loopt nu veel vloeiender, met meer regie."

Jaren voorbereiden

Zijn belangrijkste advies aan andere ondernemers: zorg dat je je vertrek voorbereidt voordat je het gevoel krijgt dat je het niet meer trekt. "Bij mij was het net op tijd, wij hebben voorbereid in de periode dat we het nog naar ons zin hadden. Daardoor kon ik het in gang zetten op het moment dat het écht nodig was. Anders had ik het woord manager operations nog moeten opzoeken in het woordenboek."

Thumbnail

Afgelopen jaar sloot Gamebasics een deal met Fiorentina, rechts een trotse Derwort. (foto: Gamebasics)

Derwort kostte het hele proces - van de eerste gedachte tot de uitvoering ervan - in totaal drie jaar. "Je bent intussen gewoon met de business bezig, het komt af en toe naar boven. Daarnaast moet het ook financieel gezien kunnen. Ik heb bijvoorbeeld ons als directeuren moeten vervangen door vier specialisten. Wij hadden hele specifieke competenties opgebouwd als ondernemers, maar mensen die financiën én technologie kunnen doen, kun je niet zo makkelijk vinden."

Loslaatproces

Mentaal was het Derwort belangrijk om de teugels te laten vieren op kantoor. "Ik heb me laten adviseren door verschillende mensen, en één van de tips die ik kreeg was om mijn opvolgers al de strategische plannen zelf te laten maken, zonder begeleiding van mij. Dat had ik zelf niet zomaar gedaan, maar nu is het echt hun eigen plan geworden. Een goede beslissing."

Het loslaatproces is wel "heel raar", vindt hij nog steeds. "Ik werd langzaam overbodig. Sommige mensen doen al alsof ik er niet meer ben."

Officieel afscheidsmoment

Wat hij nu gaat doen, ligt nog open. "Iedereen wil dat weten", lacht hij. "Ik heb altijd 100 procent in mijn bedrijf gestopt, maar laat het nu expres even lopen. Ik heb een inspirerende werkplek in Zoetermeer gevonden om te gaan zitten, en ga vanuit daar kijken wat ik kan doen. Daarnaast heb ik vakanties gepland om afstand te nemen: ik ga met een vriend naar het noorderlicht kijken in Noorwegen en nog met mijn gezin weg. Bij Gamebasics blijf ik aandeelhouder, maar heb daar geen commitment meer." 

Vanavond trekt hij de deur achter zich dicht van zijn vertrouwde werkplek. Volgende week volgt nog het officiële afscheidsfeest. "Dat was ook een advies dat ik kreeg: pak een officieel moment waardoor iedereen weet: nu is het klaar. Dat geeft rust. 9 januari is het echt klaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore