Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Megawindmolenparken gaan er komen: kustplaatsen boos

De weg is vrij voor de aanleg van nieuwe, grote windmolenparken op de Noordzee. De Tweede Kamer gaat akkoord met de aanwijzing van drie gebieden waar nieuwe windmolens kunnen komen.

Het gaat om zones op 18 tot 22 kilometer uit de kust, voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. De nieuwe windmolenparken zijn nodig omdat in het Energieakkoord is afgesproken dat in 2022 3.450 megawatt extra aan energie wordt opgewekt met windmolens op de Noordzee. Dat moet weer bijdragen aan de doelstelling om onze energie in 2020 voor 14 procent en in 2022 voor 16 procent duurzaam te maken.

De nieuwe parken komen twee keer zo ver in zee te staan als het windmolenpark voor de kust van het Noord-Hollandse Egmond. Maar de molens in de nieuwe zones kunnen wel hoger worden: 190 meter. Dat is anderhalf tot twee keer zo hoog als de Domtoren in Utrecht, en zeven keer zo hoog als de vuurtoren van Noordwijk.

ZIE OOK Mathijs Bouman: Windmolens bouwen met lening overheid is niet verstandig

De betrokken kustgemeenten zeggen zich rot geschrokken te zijn van een animatie die wethouders al te zien kregen. Een informatiebijeenkomst van het ministerie van Economische Zaken voor de gemeenten, die deze maand zou worden gehouden, werd afgeblazen. Volgens de gemeenten was dat omdat zij wilden dat die die animatie openbaar zou worden, terwijl het ministerie dat niet wilde.

Horizonvervuiling
Met name in Noordwijk zullen straks over de volledige breedte van de horizon windmolens te zien zijn. De gemeente vreest dat badgasten daardoor wegblijven. "Omdat zij dat ook horizonvervuiling vinden, net als wij", zegt wethouder Pieter-Jan Barnhoorn van de gemeente Noordwijk: "Je zult nooit meer de zon in zee kunnen zien zakken." Ook buurgemeenten Katwijk en Zandvoort zijn tegen de nieuwe windmolenzones. Barnhoorn is voorzitter van een gezamenlijke stuurgroep die de drie gemeenten hebben opgericht.

Ze zijn niet tegen windmolenparken, maar ze willen dat ze veel verder in zee gebouwd worden, zodat je ze vanaf de kust niet ziet. Dat is wel veel duurder: het kost al gauw een miljard extra en dat geld is er niet. De gemeenten willen dat het verlies aan toerisme in die kosten-batenanalyse wordt meegenomen.

Nederland loopt achter met duurzame energie
Joris Wijnhoven van Greenpeace noemt het pleidooi voor een grotere afstand van de windmolens 'een beetje genant'. Hij wijst erop dat Nederland, op Luxemburg en Malta na, het minst ver is in de overgang naar duurzame energie. "Dat soort discussies kunnen we ons niet permitteren. Als we door willen met duurzame energie, en dat zegt iedereen te willen, dan moet je ook de consequentie nemen dat je af en toe iets ziet."

De Kamer vindt de afstand voldoende, de zones zijn aangewezen en de procedure kan nu verder gaan. Nog dit jaar moet de ontwikkeling van het eerste park voor de Zeeuwse kust beginnen. Die voor de Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse kust moeten worden gebouwd vanaf 2017.

Thumbnail
Bron: RTL Z