Geld en Werk

Alleenstaanden zien koopkracht het meest groeien

17 januari 2017 09:56 Aangepast: 17 januari 2017 10:06
iStock

Alleenstaanden met een relatief laag salaris zien hun koopkracht dit jaar naar verhouding het sterkst stijgen. Per maand houden zij een paar tientjes meer over dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de doorrekeningen van het Nibud. Het budgetinstituut ziet dat de inkomens boven de 35.000 euro er niet of maar weinig op vooruit gaan, ondanks dat de lonen gemiddeld stijgen met 1,7 procent.

Mensen zien dat niet terug in hun portemonnee omdat de zorgpremie dit jaar fors duurder is geworden en de inflatie weer wat aantrekt. 

Minima gecompenseerd

Mensen met minder te besteden worden voor de prijsstijgingen gecompenseerd. Zij krijgen een hogere zorg- en huurtoeslag. Ook gaan het kindgebonden budget en de algemene heffingskorting omhoog. Daardoor houdt deze groep uiteindelijk toch meer over in de portemonnee.

Zo gaat een alleenstaande werkende met een loon tussen de 10.000 en 20.000 euro bruto er per maand tussen de 11 en 22 euro op vooruit. Een stijging van 1,2 tot 1,3 procent. Ook alleenstaande ouders met een brutoloon van 25.000 euro zien de beurs wat aandikken: met 27 euro per maand.

Eenverdieners hebben pech

Gezinnen waar een van de twee ouders de kost verdient gaan er juist op achteruit. Een paar met 1 kind en een kostwinner die 40.000 euro verdient per jaar, gaat er per maand 15 euro op achteruit.

Tweeverdieners, met of zonder kinderen, gaan er in vrijwel iedere inkomensklasse iets op vooruit. De veranderingen lopen uiteen van een minnetje van 0,1 procent tot een plus van 0,8 procent.

Gepensioneerden 

Door de bank genomen hebben gepensioneerden het minst reden tot juichen. Doordat de pensioenen niet worden geïndexeerd, voelen vooral ouderen met een fors aanvullend pensioen dat in de portemonnee. Een gepensioneerd echtpaar, waarvan een van de partners 50.000 euro aanvullend pensioen krijgt en de ander 15.000 euro, gaat er per maand 51 euro op achteruit. 

Mensen met een vervroegd pensioen gaan er ook op achteruit. Zij profiteren niet van de verhoging van de algemene heffingskorting. Als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt is dat wel zo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore