Het drama SNS Reaal

SNS Reaal: miljardenverlies door vastgoed

15 augustus 2013 08:37 Aangepast: 06 september 2015 12:47

SNS Reaal leed in het eerste halfjaar een miljardverlies door een eenmalige voorziening bij de vastgoedfinancieringsportefeuille in verband met de nationalisatie. Bij de kernactiviteiten werd wel een winst geboekt.

SNS Reaal, dat eerder dit jaar werd genationaliseerd door de Nederlandse Staat vanwege problemen bij vastgoedtak Property Finance, leed over de eerste zes maanden van het jaar een nettoverlies van EUR1,585 miljard, vooral door een voorziening van EUR1,8 miljard bij de vastgoedfinancieringsportefeuille.

De kernactiviteiten van SNS, die bestaan uit SNS Retail Bank en de verzekeringsactiviteiten, realiseerden een nettowinst van EUR204 miljoen, ten opzichte van EUR258 miljoen over het eerste halfjaar van 2012.

SNS Retail Bank boekte een fors hogere nettowinst van EUR218 miljoen, vooral dankzij een hogere rentemarge, hogere terugkoopresultaten en de onteigening van schulden als onderdeel van de nationalisatie.

De core Tier 1 ratio van SNS Bank inclusief Property Finance verbeterde naar 12,2% ten opzichte van 6,1% ultimo 2012, met name vanwege de nationalisatiemaatregelen en de nettowinst van het lopende boekjaar. De pro forma core Tier 1 ratio bedroeg 16,3%.

De verzekeringsactiviteiten boekten een nettoverlies van EUR53 miljoen, vooral door de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden en druk op de marges. De DNB-solvabiliteit van de verzekeringsactiviteiten daalde licht naar 172% van 176% ultimo 2012.

De Minister van Financien onteigende op 1 februari 2013 alle aandelen in het geplaatste kapitaal van SNS REAAL. De Nederlandse Staat werd daarmee enig aandeelhouder van de bankverzekeraar.

SNS is bezig Property Finance te verzelfstandigen. Dat betekent dat de vastgoedactiviteiten van de balans van SNS Retail Bank verdwijnen, waardoor de bank zich kan richten op haar kerntaken.

"We boeken vooruitgang met de voorbereidingen voor de overdracht van Property Finance aan een afzonderlijke vastgoedbeheerorganisatie en zijn begonnen met de financiele ontvlechting van de holding, de bank en de verzekeraar", aldus bestuursvoorzitter Gerard van Olphen.
SNS verwacht uiterlijk 22 augustus een herstructureringsplan in te dienen bij de Europese Commissie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore