Geld en Werk

Zwartspaarders opgepast: Nederland krijgt info over geheime Zwitserse rekeningen

23 april 2016 09:02 Aangepast: 31 juli 2017 17:00
Beeld © Istock

Het worden spannende tijden voor Nederlandse zwartspaarders met een rekening in Zwitserland: de Belastingdienst heeft informatie gekregen over Zwitserse banksaldo's van Nederlandse particulieren en bedrijven.

De Belastingdienst kreeg de informatie van z'n Duitse collega's uit Noord-Rijnland-Westfalen. Dat meldt de Telegraaf op basis van de minister van Financiën van de Duitse deelstaat Norbert Walter-Borjan. 

Drie tot vier miljard euro
Volgens de krant beschikt de Belastingdienst over honderden namen van Nederlandse rekeninghouders in Zwitserland. De gegevens zouden uit 2006 en 2008 stammen en vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van tussen de drie en vier miljard euro. De informatie stond op usb-sticks en cd-roms die de Duitse regiominister kocht van een klokkenluider bij een Zwitserse bank, in het kader van een Duits fraudeonderzoek. 

Walter-Borjan pleit in een interview met de Telegraaf voor veel meer Europese samenwerking in de strijd tegen belastingontduiking. Daarom verwacht hij in ruil voor de informatie ook wel iets terug van ons land. "Ik verwacht dat Nederland het ons ook vertelt als ze belangrijke aanwijzingen hebben die ons verder helpen''. 

Hij doelt daarbij onder meer op informatie over de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse financiële instellingen bij het wegsluizen van miljoenen aan Duits belastinggeld. Door een truc met de handel in aandelen werd geld aan het zicht van de Duitse fiscus onttrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van