Geld en Werk

Belastingdienst krijgt toch info over Nederlandse zwartspaarders in Zwitserland

12 september 2016 19:15 Aangepast: 30 juli 2017 10:30
Naast UBS moet ook Crédit Suisse gegevens gaan verstrekken. Beeld © EPA

Zwitserland moet gegevens over Nederlanders die sparen bij de bank UBS alsnog doorspelen aan de Belastingdienst. Dat heeft de hoogste rechter in dat land vandaag bepaald.

Eerder dit jaar had een lagere rechtbank die informatiedoorgifte nog verboden omdat de vraag van de fiscus niet gericht genoeg was.

De Belastingdienst diende vorig jaar een rechtshulpverzoek in bij de Zwitserse collega's op grond van een belastingverdrag tussen beide landen. De dienst wilde gegevens van Nederlanders met rekeningen bij UBS achterhalen die bij de bank geen bewijs hadden overlegd dat over hun spaargeld belasting was betaald.

Financiën is blij

De Zwitserse autoriteiten wilden aan dat verzoek gehoor geven, maar een van de betreffende spaarders stapte naar de rechter. Aanvankelijk met succes, want die bepaalde in maart dat de Nederlandse fiscus eerst zelf met namen en concrete verdenkingen moest komen. Dat vonnis bleef in hoger beroep niet overeind.

Het ministerie van Financiën liet aan het ANP weten blij te zijn met deze 'baanbrekende uitspraak'. De Belastingdienst hoeft, in tegenstelling tot wat de rechtbank eerder had bepaald, niet met concrete namen te komen van mogelijke zwartspaarders, maar mag in brede zin informatie opvragen over Nederlandse rekeninghouders bij Zwitserse banken.

Crédit Suisse

De uitspraak betekent volgens het departement dat ook een groepsverzoek dat is ingediend bij de Zwitserse belastingdienst over spaarders bij de bank Crédit Suisse, verder in behandeling zal worden genomen. Daarnaast biedt het vonnis de mogelijkheid om nieuwe groepsverzoeken in te dienen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore