Geld en Werk

Wiebes maakt einde aan lagere boetes voor vrijwillige inkeerder

17 januari 2017 22:29 Aangepast: 17 januari 2017 22:31
Beeld © ANP

Zwartspaarders kunnen binnenkort geen gebruik meer maken van een kortingsregeling als snel tot inkeer komen en vrijwillig hun vermogen aan de Belastingdienst melden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financieen gaat deze afschaffen.

Tot nu toe geldt er een coulance regeling voor belastingontduikers. Als ze zich binnen twee jaar na het plegen van de fraude vrijwillig melden, krijgen ze geen straf. Komen ze daarna tot inkeer, dan moeten ze 120 procent van de misgelopen belasting ophoesten.

Wiebes denkt dat er genoeg andere stimulansen zijn voor belastingontduikers om hun fraude op te biechten. Daarvoor is de vrijwillige inkeerrelening niet meer nodig.

"Door toenemende transparantie, onder meer als gevolg van internationale gegevensuitwisseling, hebben belastingdiensten meer informatie tot hun beschikking en zijn zij beter in staat tot handhaving. De kans dat belastingplichtigen met verzwegen vermogen tegen de lamp lopen wordt daardoor almaar groter", schrijft hij daarover.

Wanneer de regeling ingaat, is niet bekend. Hij belooft de datum 'tijdig' te communiceren.

Meer aanpassingen

Daarnaast wil Wiebes ook de boetes die adviseurs kunnen krijgen voor medewerking aan belastingontduiking openbaar kunnen maken.

Ook wil hij het verschoningsrecht voor advocaten en notarissen aanpassen. Op dit moment moeten zij, net als artsen en apothekers, hun mond houden voor de rechter als deze hen belastende vragen stelt. Ook hoeven zij hun administratie niet aan onderzoekers van de Belastingdienst te laten zien. Dat is in de wet vastgelegd omdat het belangrijk gevonden wordt dat iedereen om advies en bijstand kan vragen als dat nodig is, zonder bang te zijn om opgepakt te worden. 

Daaraan komt deels een einde, als het aan Wiebes ligt. Hij wil voorkomen dat bepaalde belangrijke feiten, zakelijke handelingen en transacties aan het oog van de Belastingdienst worden onttrokken door daarvoor een geheimhouder te gebruiken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van