Geld en Werk

Brabanders zijn de grootste brokkenpiloten op de weg

26 november 2015 05:59 Aangepast: 26 november 2015 11:17
Beeld © ANP

Het aantal ongelukken in het verkeer waarbij auto’s betrokken zijn, is het afgelopen jaar iets gedaald. Laagstaande zon tijdens de ochtend- en avondspits vergroot de kans op een ongeval wel flink.

In totaal kwamen vorig jaar 462.000 meldingen binnen bij verzekeraars. Dat zijn er zo'n 21.000 minder dan het jaar ervoor, blijkt vandaag uit de eerste Risicomonitor Verkeer. 

Een ochtendspits met een felle zon geeft de grootste kans op een ongeluk. Volgens het Verbond van Verzekeraars, dat het onderzoek deed, zijn er dan tot 20 procent meer botsingen. Concreet komt dat neer op zo’n 500 extra meldingen. 's Avonds neemt het aantal ongevallen bij fel tegenlicht vooral op provinciale en gemeentelijke wegen toe. Daar zijn dan ook vaker voetgangers en fietsers bij betrokken.

Kleinste en grootste kansen
Wie de kans op ongelukken het liefst zo veel mogelijk wil verkleinen, doet er goed aan alleen op zondag de weg op te gaan. Op vrijdag gebeuren de meeste aanrijdingen.

Noord-Brabanders en Limburgers reden het vaakst hun auto in de prak; verzekeraars kregen daar vorig jaar gemiddeld 34, respectievelijk 33 schademeldingen per 1000 personen. Zeeland staat op drie met 29,3 meldingen. In de provincies Groningen en Drenthe dienden verzekerden vorig jaar de minste claims in: gemiddeld 20, respectievelijk 22.

Ongelukken na de schoolvakanties
Opvallend genoeg staan de drukke randstedelijke provincies in de middenmoot. In Noord Holland worden 24,5 claims ingediend. In Zuid-Holland gaat het om 27,4 claims per 1000 personen en in Utrecht om 26,9.  Het aantal meldingen ten opzichte van het jaar ervoor nam met 5 tot 8 procent af.

Het aantal ongelukken met fietsers en voetgangers stijgt net na de zomer van gemiddeld 200 aanrijdingen per week, naar 250 tot 280 meldingen. Ook na andere vakanties, zoals voorjaar, mei, najaar en kerst, zijn er pieken, maar die zijn kleiner en duren korter.

Benieuwd naar de gevaarlijkste kruispunten bij jou in de buurt? RTL Nieuws heeft de gegevens van 2012, 2013 en 2014 geanalyseerd en op een rijtje gezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore