Geld en werk

Deze vrouwen zijn piloot en de hele wereld moet het weten

09 juli 2017 09:31 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Piloten Eva, Lindy en Eser. Beeld © RTL Nieuws/Instagram

Een vrouw in de cockpit, dat is (helaas) nog heel bijzonder. De Nederlandse Eva Marseille, Eser Aksan en Lindy Kats zijn een van de weinigen. Op Instagram laten ze zien hoe het is in zo'n mannenwereld. "Zo raar om jouw stem door de speaker te horen."

Het wordt @pilot_lindy, Lindy Kats (24), heel vaak gevraagd: is het niet lastig werken in een wereld gedomineerd door mannen? "Nee, zeg ik dan. Ik heb niet het gevoel dat ik anders word behandeld. Eigenlijk heeft het wel wat. Collega's onthouden bijvoorbeeld sneller mijn naam. Niet omdat ik speciaal ben, maar omdat ik opval."

 
 

Doesn't matter if it's raining, we be having a good time anyway! Welcome on board! #Napoli #Volotea

Een bericht gedeeld door Lindy (@pilot_lindy) op

'Ze keek me met grote ogen aan'

Lindy vliegt een Boeing 717. Ze heeft als thuisbasis Palermo en vliegt binnen Italië of heen en weer naar Spanje, Griekenland en Frankrijk.

Deze week raakte ze onderweg aan de praat met een meisje van een jaar of zes. "Ze keek me met gigantische ogen aan. Uiteindelijk durfde ze wat vragen te stellen. Dat is zo leuk, de interactie met passagiers, en zeker met meisjes die misschien piloot willen worden."

Wat andere vrouwen nu nog tegenhoudt, weet Lindy niet. "Alleen dat het wel een technisch beroep is. Natuurkunde en wiskunde zijn belangrijk in ons vak. Over het algemeen zijn mannen wat technischer ingesteld. Maar samenwerking is net zo belangrijk. Je kunt wel goed kunnen vliegen, maar als je niet goed kunt communiceren met de co-piloot of captain, kan er een hoop fout gaan in de lucht."

'Eén keer met ander vrouw gevlogen

@flywitheva, Eva Marseille (31),  woont in Barcelona en vliegt een Boeing 737 800. In vier jaar tijd heeft ze één keer met een vrouwelijke captain gevlogen.

 

At the office ✈️#throwback#tb#boeing#boeing737#aviation#instaaviation#crewlife#femalepilot#pilot#737#flightdeck

Een bericht gedeeld door Eva Claire ✈️ (@flywitheva) op

Dat ze bijzonder is, merkte ze laatst aan de reactie van een stewardess. "Je bent de eerste vrouwelijke piloot die ik ontmoet, zei de vrouw. Ze vond het raar om mijn stem door de speaker te horen."

"Ook de Captain op die vlucht, een man uit de voormalige Sovjet-Unie, was het niet gewend om met een vrouw te vliegen. Toen ik hem een kop koffie aanbood in de terminal, sloeg hij dit af. Ongehoord; het was tegen al zijn principes dat een vrouw kon hem zou trakteren! Hij stond erop dat hij de koffie haalde, en we hadden samen een prima vlucht."

Niet alleen mooie foto's van pilotes kijken

Eva vindt het helemaal niet erg dat steeds de nadruk wordt gelegd op haar geslacht. "Ik doe er zelf aan mee. We zitten nu met meerdere vrouwelijke piloten op Instagram en ik hou een blog bij. Ik merk dat mensen heel leuk reageren. Ze kijken niet alleen plaatjes, maar willen ook weten wat erachter zit. Bovendien zitten de kinderen die nu op de middelbare school zitten bijna allemaal op Instagram. Ik kan misschien een idee in hun hoofd planten. Omdat wij zo naar voren treden als vrouw en piloot denk ik echt dat we een rolmodel zijn."

Even over haren en make-up kletsen

@echosierra85, Eser Aksan (32), werkt en woont in Istanbul. Ze vliegt door het Midden-Oosten, Azië en Europa. Ze merkt dat de vakantiedrukte begonnen is. Haar man is ook piloot. Afgelopen week hebben ze elkaar helemaal niet gezien, op een half uurtje op het vliegveld na. 

Nog maar één of twee keer in haar carrière heeft ze met een vrouwelijke collega gevlogen. Heel jammer, vindt ze, want 'je begrijpt elkaar beter'. "Ik pas me aan, omdat ik altijd met mannen ben. Het kan niet even over haren, nageltjes en make-up gaan, helaas wel over ongelukkige huwelijken."

Geïntimideerd door vrouwelijke piloot

Eser is stelliger dan Lindy en Eva: "We hebben echt behoefte aan vrouwelijke collega's. Ik neem liever een beslissing samen met een andere vrouw. We begrijpen elkaar beter. En er zijn mannen die zich in dat soort situaties nog steeds geïntimideerd voelen. Dan denken ze je te kwetsen, gaan ze meer op hun tenen lopen omdat je vrouw bent, terwijl dat helemaal niet nodig is."

Als vrouwelijke piloten elkaar tegenkomen, omhelzen ze elkaar, vertelt Eser. "Mannen doen daar soms flauw over. 'Hebben jullie elkaar zo lang niet gezien, of zo?', zeggen ze dan. "Begrijp me goed, ik heb echt geen hekel aan mannen en vind het echt wel leuk om met ze te vliegen, maar in 2017 wil ik dat er meer vrouwen vliegen. Punt."

6 procent Nederlandse piloten is vrouw

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers bevestigt dat het slecht gesteld is met het aantal vrouwelijk piloten. In Nederland ligt het percentage op 6 procent. Er zijn net iets meer dan 200 vrouwelijke piloten in Nederland.

"Het gaat bij ons om de kwaliteit, dus het maakt ons niet uit of de piloot een man of een vrouw is", zegt een woordvoerder. "Het beroep staat uiteraard open voor vrouwen, maar blijkbaar zijn vooral heren geïnteresseerd. Dat het ook voor dames een fantastisch beroep is, zie je nu wel op Instagram."

De pilotenbond weet niet of Nederland relatief veel of weinig vrouwelijke piloten heeft, maar vermoedt dat het er in andere landen ongeveer hetzelfde aan toegaat. De pilotes uit dit verhaal, die alle drie in het buitenland werken, bevestigen dat.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore