Geld en Werk

Rekenkamer: Belastingdienst heeft weinig zicht op gemiste inkomsten

30 november 2016 14:46 Aangepast: 29 juli 2017 15:00
Staatssecretaris Eric Wiebes is verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Beeld © ANP

De Belastingdienst haalt jaarlijks zo'n 230 miljard euro op, maar eigenlijk hebben de belastinginspecteurs die dit astronomische bedrag moeten op halen, geen idee of ze alle middelen die ze gebruiken om dat te doen, efficiënt inzetten. Daarnaast heeft de fiscus geen zicht op hoeveel geld er eigenlijk wordt misgelopen. Dat zijn de harde conclusies van de Algemene Rekenkamer.

Er is extra geld gestoken in de zogeheten handhavingstaken, maar of dat z'n vruchten afwerpt is moeilijk vast te stellen. De dienst mist informatie om te zien of inspecteurs en handhavingsmiddelen 'gericht en optimaal' ingezet worden, schrijft de Rekenkamer, die controleert of de overheid haar geld efficiënt besteedt. 

De Rekenkamer raadt de fiscus ook aan om mkb-bedrijven strenger te controleren. Nu is het zo dat de dienst de 8 miljoen particuliere belastingplichtigen strenger controleert dan de 1,7 miljoen mkb-bedrijven. Strengere controle op het mkb is geen overbodige luxe.

Belastingmoraal mkb laat te wensen over

Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat de belastingmoraal bij het midden- en kleinbedrijf behoorlijk te wensen overlaat. Op basis van steekproeven blijkt dat het mkb miljarden te weinig belasting betaalt door onvolledige of onjuiste belastingaangiften.

Voor zover de Belastingdienst het wel in de gaten heeft schatten ze de misgelopen inkomsten door onvolledige of onjuiste aangiften van het mkb op bijna 3,5 miljard euro. Dat bedrag dateert wel al van 2012, over de jaren daarna heeft de fiscus geen cijfers.

De Algemene Rekenkamer is wel positief over de focus die de dienst de laatste jaren legt op het voorkomen van onvolledige of verkeerde belastingaangiftes.  De Rekenkamer deed onderzoek naar het handhavingsbeleid van de fiscus in opdracht van de Tweede Kamer. 

Onder een vergrootglas

De Belastingdienst ligt flink onder een vergrootglas, onder meer vanwege de uit de hand gelopen reorganisatie. Die kostte 70 miljoen euro meer dan begroot was, omdat er veel meer werknemers gebruik van maakten dan werd verwacht. 

In mei van dit jaar was de Rekenkamer ook al erg kritisch over de Belastingdienst. Toen werd de voortgang van de aanpak van de ict-problemen bij de dienst omschreven als 'te weinig'. Omdat daardoor niet duidelijk was hoe de dienst veranderingen in het belastingstelsel op kon vangen, adviseerde de Rekenkamer om geen grote wijzigingen door te voeren de komende jaren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore