Geld en Werk

Nibud waarschuwt jongere generaties voor pensioenproblemen

01 juli 2016 14:23 Aangepast: 31 juli 2017 01:30
Beeld © iStock

Dertigers, veertigers en vijftigers doen er goed aan om zich te verdiepen in hun pensioen. Door flexibele contracten, echtscheidingen en niet afgeloste hypotheken kan een kwart van de 65-minners straks niet rondkomen, waarschuwt het Nibud.

Huidige generaties moeten niet alleen langer doorwerken maar het mogelijk ook doen met fors minder pensioen. Dit beeld schetst het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Want rondkomen van alleen een AOW, nu grofweg tussen de 600 en 1000 euro netto per maand, wordt lastig.

Het leven van ouderen wordt er niet goedkoper op, zegt het Nibud. Mensen geven niet per se minder uit als ze stoppen met werken. Zorgkosten stijgen, net als de uitgaven voor huishoudelijke hulp, stookkosten en abonnementen.

Risicogroepen

Risicogroepen vormen huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije of nog niet afbetaalde hypotheek. "Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten en de vraag is of ze zich dat goed realiseren", aldus het Nibud, dat mensen aanraadt om meer aan financiële langetermijnplanning te doen.

Verstandig, zegt Eduard Ponds, pensioenexpert verbonden aan de Universiteit van Tilburg. De tijd van een vaste baan waarbij werknemers via pensioenfondsen geld sparen voor hun oude dag is voorbij, zegt hij. "Die generatie heeft een duidelijk overzicht maar voor veel werknemers wordt het steeds complexer."

Niet willen weten

Ponds doelt op zzp’ers, mensen die dan weer een vast contract hebben, dan weer als freelancer werken of deels over de grens werken. Volgens hem moeten pensioenprofessionals mensen stimuleren en verleiden om goed te kijken naar hun financiële toekomst. "Nu zijn er nog te veel mensen die het niet willen weten of er niets mee kunnen." Zo hebben dertigers die net een huis gekocht hebben en kinderen op de opvang hebben, niet altijd evenveel financiële ruimte om te sparen. 

Het Nibud wil dat de overheid maatwerk in de pensioenuitkering mogelijk maakt. Werkgevers zouden daarnaast een actieve rol moeten hebben bij het aanjagen van interesse in financiële planning. Pensioenexpert Ponds ziet het liefst zo snel mogelijk een grote herziening mét een verplichtstelling voor zzp’ers. 'We moeten individuele pensioenpotjes meer gelijk trekken."

Generatiekloof

De pensioenkloof is al langer onderwerp van gesprek. De Nederlandse Bank pleitte er eerder dit jaar ook voor om iedereen een eigen potje met geld te geven. Het geld moet dan   gespreid belegd worden en de risico’s gedeeld. Door te beleggen in leeftijdsgroepen krijg je ook geen ruzie meer tussen de generaties.

Zelf weten of je geld overhoudt voor je oude dag? Via de Pensioenschijf-van-vijf reken je het uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van