Geld en Werk

Ruim miljoen Nederlanders zijn flexwerker tegen wil en dank

17 mei 2016 04:32 Aangepast: 31 juli 2017 11:30

Slechts 1 op de 5 Nederlanders die flexibel werk doen, kiest daar bewust voor. Dat betekent dat bijna 1,4 miljoen Nederlanders met tegenzin zo'n aanstelling hebben.

Afgelopen kwartaal hadden ruim 1,7 miljoen mensen een flexibel dienstverband, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is ruwweg een kwart van alle werknemers. De meeste mensen met zo'n aanstelling hebben deze alleen maar uit noodzaak, bijvoorbeeld omdat ze geen vaste baan kunnen vinden.

Vaker aan het werk

Uit de nieuwe cijfers van het CBS blijkt wel dat werknemers met een flexibel dienstverband vaker aan het werk blijven dan twee jaar geleden. Ook lukt het ze vaker om een vaste aanstelling in de wacht te slepen. 

Minder dan 4 procent van deze tijdelijke werknemers en oproepkrachten wordt na drie maanden werkloos. In het eerste kwartaal van 2014 gebeurde dat nog bij ruim 5 procent. Het percentage doorstromers van een flexibel naar een vast dienstverband groeide tegelijkertijd van ruim 11 naar ruim 12 procent. Eerder nam de doorstroom van flexibel naar vast nog af.

Meer nieuwe flexwerkers

Bedrijven maken tegenwoordig steeds meer gebruik van werknemers zonder vast contract. Dat wil zeggen: er komen meer nieuwe flexwerkers bij dan dat er werkloos worden of een vaste aanstelling krijgen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Veel flexwerkers bij de overheid: 'Ik voel me tweederangs'

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore