Ga naar de inhoud
Concurrentiekracht Nederland

'Nederland benut kansen niet'

Nederland heeft een slecht functionerende arbeidsmarkt en investeringen in innovatie en onderwijs blijven achter. Dat is een van de oorzaken dat Nederland is gedaald op de lijst van het World Economic Forum van meest concurrerende economieën.

Dat stelt professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het land weet ondanks onder meer een goede infrastructuur de ,,kansen van een aantrekkende economie onvoldoende te benutten''.

Daarnaast functioneren de financiële markten slecht en remt de gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren de Nederlandse economie af, vindt de hoogleraar die heeft bijdragen aan het tot stand komen van het WEF rapport. Nederland zakte dit jaar op de ranglijst van het WEF van de vijfde naar de 8e plek.

Volberda wijst er op dat de landen die de top drie vormen op de lijst, Zwitserland, Singapore en Finland, koploper zijn wat betreft innovatie en toponderwijs. Ook Nederland zou volgens de Erasmus-professor ,,ondubbelzinnige focus'' moet leggen op ,,excellent onderwijs en superieure innovatie''.

Het topsectoren-beleid van de overheid komt niet goed uit de verf. Volberda spreekt zelfs van een ,,falend kabinetsbeleid en topsectorenaanpak van het Ministerie van Economische Zaken''. Het beleid is volgens de hoogleraar een ,,wassen neus'' als de noodzakelijke investeringen vanuit overheid en bedrijven achterwege blijven. Ondernemingen investeren te weinig in onderzoek en ontwikkeling en er is onvoldoende samenwerking tussen universiteiten en kennisinstellingen. Ook is er een nijpend gebrek aan technici en ingenieurs, aldus Volberda.