Ajax is een steenrijke club. De voetbalclub uit Amsterdam stevent door goede prestaties en lucratieve transfers af op een recordbedrag van 100 miljoen euro in de kas aan het eind van dit kalenderjaar. Wat gaat de club daar mee doen? RTL Z rekent mee.
Wat gaat Ajax doen met 100 miljoen?
Na de verkoop van Oranje-international Daley Blind aan Manchester United doet zich de unieke situatie voor dat de beursgenoteerde voetbalclub Ajax meer geld in kas heeft dan dat het jaarlijks aan omzet verdient. Ajax heeft deze winterstop 100 miljoen euro in kas, op een jaaromzet van 100 miljoen euro.
Aandeelhouders zien dat ook. De beurskoers van Ajax stijgt vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs naar een nieuw record sinds de beursintroductie zo'n 16 jaar geleden. De koers stijgt vandaag 6,25% van 9,60 euro naar 10,20 euro, na even zelfs op 10,50 euro te hebben gestaan.
Ajax presteert de laatste jaren uitstekend. De club is al 4 jaar op rij landskampioen waardoor de club elk jaar weer mee kan doen met de lucratieve Champions League, het miljoenenbal in Europa. Ajax heeft daardoor al een paar jaar een zeer positieve kasstroom. Dit jaar stapelt het geld zich weer verder op. Volgens berekeningen van RTL Z heeft Ajax aan het eind van dit kalenderjaar zo’n 100 miljoen euro in kas. Precies 4 jaar terug was de kas nog bijna leeg, met slechts 6 miljoen euro op de bank. Het eigen vermogen van de club ligt aan het eind van dit jaar rond de 135 miljoen euro.
Inkomsten
Ajax heeft komend seizoen 2014/2015, net als vorig seizoen, zo'n 100 miljoen euro aan inkomsten. Zelfs als de prestaties in de Champions League zouden tegenvallen, dan nog levert Europees voetbal dit jaar, inclusief kaartverkoop, minimaal 25 miljoen euro op. Ajax is de enige Nederlandse club in de Champions League na de uitschakeling van Feyenoord eerder. Ajax krijgt daardoor ondermeer de hele mediapot aan tv-rechten die voor Nederland bestemd is.
Seizoenkaarthouders betalen jaarlijks 8 miljoen euro. Ajax zit nu alweer op 39.500 seizoenskaarten. Kledingsponsor Adidas betaalt 10 miljoen euro en hoofdsponsor Aegon maakt voor de eerste helft van komend seizoen 3 miljoen euro over. Dat zijn grote bedragen in het Nederlandse betaalde voetbal. Ook leveren de Nederlandse tv-rechten (8,7 miljoen euro), de skyboxen en andere commerciële deals steeds meer geld op.
Transfers
Nu Ajax ook nog sterspeler Daley Blind dit weekeinde voor 17,5 miljoen euro heeft weten te verkopen, na een prima WK in Brazilië, lopen er nog weer extra miljoenen binnen. Ajax heeft Blind volledig zelf opgeleid, waardoor hij weinig heeft gekost en niet op de balans van Ajax staat. De verkoopsom, in totaal 17,5 miljoen euro, is na aftrek van transferfees, dan ook pure winst voor de penningmeester. De kleine miljoen euro voor keeper Vermeer aan Feyenoord valt daarbij in het niet. Eerder werd aanvoerder Siem de Jong al verkocht, voor 7,5 miljoen euro. Ook pure winst.
Ajax deelt ook nog in de verkoop van oud-Ajacied Louis Suarez aan Barcelona. De opbrengst voor de Amsterdammers wordt geschat op 4,5 miljoen euro. Ajax verkocht de laatste 5 jaar voor zo'n 90 miljoen euro aan zelf opgeleide spelers.
Zuinig
Daarbij is Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff een zuinige club aan het worden met bescheiden uitgaven. Ajax geeft de eigen jeugd een kans en geeft weinig geld uit aan nieuwe spelers. Ook zijn de totale (spelers)salarissen de afgelopen jaren teruggebracht van 50 miljoen naar 45 miljoen euro per jaar.
Sinds de geslaagde revolutie van Johan Cruijff houdt Ajax de hand op de knip. 'Marc netto' wordt de zuinige technisch directeur Overmars al gekscherend genoemd. Met de voormalig vleugelflitser aan het roer geeft Ajax vooral veel geld uit aan talenten en aan betaalbare Nederlandse spelers als AZ-spler Nick Viergever en de nieuwe reservekeeper Boer.
Winst
Met onze berekeningen, we doen dit regelmatig, met nu ook de transfers van Blind en Vermeer erbij, komt Ajax uit op een winst 30 tot 35 miljoen euro voor de eerste helft van dit seizoen. Waardoor de clubkas aan het eind van 2014 gevuld is met een recordbedrag van rond de 100 miljoen euro.
Ajax heeft overigens ook nog voor tientallen miljoenen euro’s aan kortlopende vorderingen uitstaan, dat geld komt uiteindelijk ook in de kas bij de goedbetaalde penningmeester.
Wat kan Ajax doen met 100 miljoen euro?
1. De club van de beurs halen, een langgekoesterde wens van de clubmensen. Een beursexit kost bijna 60 miljoen als Ajax de 5 miljoen uitstaande aandelen terugkoopt voor de oorspronkelijke introductiekoers van 11,35 euro. Dat is ruim 11 procent meer dan de huidige beurskoers van 10,20 euro.
2. Ajax zou de Amsterdam Arena kunnen kopen. Ajax heeft al 13 procent belang in het stadion. Dat belang wordt gewaardeerd op 5 miljoen euro, wat de waarde van het stadion op 40 miljoen euro zou bepalen. De gemeente Amsterdam heeft 48% van de aandelen van het stadion en die wil er wel vanaf. De gemeente heeft overigens 60 miljoen euro meebetaald aan het stadion, voor parkeergarage Transferium. Uitbreiden van het stadion ziet Ajax niet zitten, omdat de club veel waarde hecht aan het spelen in een uitverkocht stadion. Door de Arena te kopen bespaart Ajax 10 miljoen euro huur.
3. Ajax zou de aandeelhouders dividend kunnen uitkeren, bijvoorbeeld 2 euro per aandeel. Dat kost de Ajax NV 36,6 miljoen euro, maar 26,6 miljoen euro komt direct weer terecht bij de vereniging Ajax, de grootaandeelhouder van de NV met 72,7 procent van de aandelen.
4. Ajax zou ook alle salarissen kunnen verdubbelen om de sterspelers langer te kunnen behouden. Daardoor is er meer kans op echt Europees succes en ook weer meer inkomsten, de hoofdprijs in de Champions League is 100 miljoen euro. Nu wordt er 45 miljoen euro per seizoen betaald aan spelers, trainers en medische staf. 90 miljoen euro per jaar is op een begroting van 100 miljoen euro echter wel wat aan de forse kant en is zonder deelname aan de Champions League totaal onverantwoord.
Door: Erik Rezelman, RTL Z