Geld en Werk

Record aan leegstaande kantoren omgebouwd

04 februari 2016 20:48 Aangepast: 01 augustus 2017 13:00
Beeld © ANP

Wonen, winkels en zelfs een casino: nooit eerder werden er zoveel leegstaande kantoren omgebouwd als vorig jaar. Maar er is nog een lange weg te gaan.

In 2015 werd 720.000 vierkante meter kantoorruimte omgebouwd in Nederland: een record. Door heel het land worden kantoorpanden getransformeerd tot (studenten)woningen, hotels, multifunctionele complexen en sinds kort ook noodopvang voor vluchtelingen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging Dynamis.

Hoewel vorig jaar hoopvol lijkt, is er nog voldoende werk aan de winkel. Op 1 januari 2016 stond er nog altijd 6.914.500 vierkante meter kantoorruimte te huur of te koop, dat betekent dat de 720.000 vierkante meter 'kantoortransformatie' neer komt op een daling van het aantal leegstaande vierkante meters kantoren met 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

Thumbnail

Verbod op nieuwbouw
De daling heeft meerdere oorzaken. Er zijn de afgelopen jaren bijna geen nieuwe kantorengebouwen bijgebouwd. In 2012 bestond nog 12 procent van de leegstaande kantoorruimte uit nieuwbouw, vorig jaar was dat nog maar 2 procent. Dat komt mede doordat veel gemeenten een verbod op nieuwbouw instelden. 

Een andere oorzaak is de aantrekkende economie. Zo daalde de leegstand in Amsterdam met maar liefst 11 procent, met dank aan bedrijven die behoefte hadden aan meer ruimte. In de hoofdstad is verder praktisch niets bijgebouwd en ook van kantoortransformatie was bijna geen sprake.

KPN-kantoor wordt luxehotel
Desondanks zijn er mooie projecten van start gegaan. Waaronder de transformatie van het huidige hoofdkantoor van de ING Bank in Amsterdam-Zuidoost en het voormalige KPN-kantoor in Amsterdam-Sloterdijk​, waar verslaggever Ilan Sluis voor Z Today vandaag een kijkje nam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore