Geld en Werk

'De grootste bedreiging voor onze normen en waarden zijn wijzelf'

20 januari 2017 18:41 Aangepast: 20 januari 2017 19:59
Screenshot Uitzending Pauw (VARA)

Asieladvocaat Wil Eikelboom verdedigt vluchtelingen die graag in Nederland willen blijven: van Egyptische homo's tot Syrische gezinnen. Het grote gevaar voor onze samenleving zijn niet deze nieuwkomelingen, zo stelt hij, maar hen die hun rechten willen afnemen.

Wil Eikelboom was bijna in de voetsporen van zijn broer en Nieuwsuur-journalist Jan getreden. De Eikelboom-broers hebben het maatschappelijk engagement van hun vader: een linkse dominee, die zijn idealisme niet onder stoelen of banken stak. "Hij was bezig met de vredesbeweging, Zuid-Afrika, de kruisraketten, je kent het wel."

Net voordat de definitieve studiekeuze moest worden doorgegeven, bedacht hij zich. "Jan was zo succesvol. Hij werkte toen al bij Nova geloof ik. Ik dacht: straks word ik 'het broertje van'." Hij koos voor de studies Politicologie en Rechten. Hoewel die laatste 'behoorlijk saai' bleek, had Eikelboom wel het idee dat hij met Rechten echt een vak leerde.

Meer mensen helpen

De Eikelboom-voorliefde voor politiek en actualiteit liet hij desalniettemin niet los. Hij koos voor de specialisatie Internationaal Recht en ging werken bij de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Echt contact met cliënten had hij nog niet; Eikelboom moest vooral juridische assistentie verlenen. Totdat hij vanuit zijn functie twee maanden in Sri Lanka verbleef, waar er een oorlog woedde. Vanaf dat moment wist hij: "Ik wil veel meer mensen helpen. En niet meer bij zo'n grote organisatie."

Teruggekeerd in Nederland wist hij een baan te bemachtigen waar veel rechtenstudenten alleen maar van dromen: hij werd advocaat bij het prestigieuze Böhler Advocaten. Hét advocatenkantoor in Nederland dat zich bezighoudt met mensenrechten. Inmiddels is hij partner bij het advocatenkantoor, dat nu Prakken d’Oliveira heet.

Twitterfitties

Journalist is Eikelboom dus niet geworden, maar hij verschijnt wel in de media. Eikelboom is een advocaat met een mening. De advocaat laat met name van zich horen wanneer hij het gevoel heeft dat het asieldebat wel wat meer feiten kan gebruiken. Met de nodige 'twitterfitties' tot gevolg.

"Er is vaak sprake van eenzijdige belichting, vanuit een bepaalde ideologische positie gebaseerd op slecht begrip. Dan wordt er gezegd dat het Nederlands asielbeleid niet streng genoeg is, bijvoorbeeld, terwijl ik vanuit mijn vak weet dat dat niet het geval is."

Over de komende verkiezingen is hij somber gestemd. "Als de peilingen uitkomen, kan het zijn dat de PVV gaat regeren. Of dat partijen PVV-beleid gaan uitvoeren." Veel mensen doen te gemakkelijk over het gevaar dat een partij als de PVV vormt, stelt Eikelboom.

Stelsel van mensenrechten

"De mensenrechten die we nu hebben zijn verworvenheden van sinds de Tweede Wereldoorlog. In het Verenigd-Koninkrijk wordt nu gesproken over het schrappen van het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens. Het verdrag verbiedt het terugsturen van vluchtelingen, die bij terugkomst gemarteld kunnen worden. Maar in het EVRM staan ook rechten van andere minderheden, zoals homo’s, of vrijheid van de pers, of het recht op een eerlijk proces. Het is een heel stelsel van mensenrechten. Je gooit het kind met het badwater weg."

Het voelt misschien alsof zo’n rechtenstelsel nooit geschrapt gaat worden, maar dat is een naïeve gedachte, vindt Eikelboom. "Dat kan gewoon. Maar als we mensen gaan verbieden om bepaalde meningen te geven of rechten te hebben, nemen we die onszelf ook af. De grootste bedreiging van onze normen en waarden zijn wijzelf."

Averechts asielbeleid

Ook met integratiebeleid lijken we onszelf in de vingers te snijden. "De Nederlandse asielprocedures duurden heel lang. Syriërs waarvan we allang wisten dat ze mochten blijven, mochten het eerste jaar nog niet op taalcursus. En dan klagen dat ze niet integreren. Statushouders hebben ook geen recht meer op voorrang op een woning. Tja, dan gaan ze in een leegstaand kantoor wonen of met een groepje andere Syriërs een woning zoeken. Dat bevordert de integratie ook niet."

Al met al is Eikelboom 'helemaal niet optimistisch gestemd.' De verkiezing van Trump vond hij 'een grote schok', evenals de Brexit. "En vluchtelingen leven in Griekenland in een openluchtgevangenis. Ja nu het sneeuwt komen mensen in actie, maar anders niet."

To end on a more positive note...

Maar wie Wil Eikelboom volgt op Twitter, weet: hoe serieus zijn werk en zijn zorgen over de wereld ook zijn, er is altijd ruimte voor een grapje tussendoor. Zo ook aan het einde van dit interview.

"Ach, volg me maar op Twitter, dan komt alles goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore