Economie

Ouderen rijker dan ooit

13 september 2013 15:44 Aangepast: 06 september 2015 12:57

De Nederlandse ouderen zijn rijker dan ooit. Dat is de conclusie van een gezaghebbend rapport waar meerdere ministeries aan hebben gewerkt. Volgens de onderzoekers kunnen sommige voordelen die ouderen hebben dan ook best ingeperkt worden.

Het inkomen van ouderen is de laatste twintig jaar enorm toegenomen. En ook hun vermogen is tot ongekende proporties gegroeid. De balans met de jongeren in Nederland is daarmee verstoord, schrijven de onderzoekers.
 
Het inkomen van ouderen was in 2010 -gecorrigeerd voor de inflatie- 26 procent hoger dan in 1990. Ter vergelijking: het inkomen van jongeren steeg in diezelfde periode maar met 18 procent.
 
Ook het vermogen van ouderen is flink toegenomen. Ongeveer 40 procent van de ouderen beschikt op dit moment over een vermogen van meer dan 200.000 euro. Dat komt vooral doordat veel ouderen een eigen huis hebben. Het vermogen van jongeren werd juist minder.
 
De AOW is omhoog gegaan, ze profiteren van belastingkortingen, ze hebben vaker een aanvullend pensioen en hun vermogen is gegroeid doordat ze hebben geprofiteerd van de enorme prijsstijgingen op de woningmarkt.
 
 
 
 

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore