Het drama SNS Reaal

VEB naar Europees Hof om nationalisatie SNS

20 september 2013 15:09 Aangepast: 06 september 2015 19:45

De Vereniging van Effectenbezitters heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de nationalisatie van SNS Reaal.

Volgens de beleggersclub heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem door te onteigenen onrechtmatig gehandeld jegens houders van aandelen en achtergestelde obligaties van SNS. Dat meldde de VEB vrijdag.

De onteigening was mogelijk op grond van de zogenoemde Interventiewet, die de minister de bevoegdheid geeft in te grijpen bij financiële instellingen die in grote financiële moeilijkheden raken. Bij SNS was dat begin dit jaar het geval. De zwaar aangeslagen vastgoedtak zadelde de bank en verzekeraar op met zulke grote verliezen, dat volgens Dijsselbloem alleen door overheidsingrijpen een faillissement kon worden voorkomen.

''Het ligt op de weg van de VEB om deze toepassing van de nieuwe Interventiewet door de hoogste Europese rechter te laten toetsen'', aldus directeur Jan Maarten Slagter. ''Onteigening van particulier eigendom is een zo vergaande inbreuk op de rechten van de burger dat een Europese toetsing geboden is.''

De VEB tekende eerder vergeefs bezwaar aan tegen de nationalisatie bij de Raad van State. Ook stapte de belangenvereniging naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Die gelastte in juli een deskundigenonderzoek om vast te stellen of beleggers recht hebben op een schadeloosstelling. Dijsselbloem is tegen dat tussenvonnis in cassatie gegaan.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore