Geld en Werk

'Excessief loon' ex-cfo kost Wolters Kluwer half miljoen extra

23 augustus 2017 14:01 Aangepast: 13 november 2017 15:36
Wolters Kluwer moet bloeden voor aandelenregeling ex-cfo Boudewijn Beerkens Beeld © ANP

Uitgeefconcern Wolters Kluwer heeft ruim een half miljoen euro extra belasting moeten betalen over een bonus aan een voormalig financieel bestuurder. De uitgeverij verloor een rechtszaak tegen de fiscus, die de bonus beschouwt als 'excessieve vertrekregeling'.

Boudewijn Beerkens was tot het voorjaar van 2013 chief financial officer van Wolters Kluwer. Op 20 februari stapte hij over naar SHV Holdings, het conglomeraat van de familie Fentener van Vlissingen.

Volgens een recent vonnis van de rechtbank Noord-Holland streek Beerkens in 2013 een fiscaal loon van bijna 2,8 miljoen euro op. Dat was véél meer dan zijn eerder genoten fiscale jaarsalarissen, van bijna 1,2 miljoen euro.

De fiscus beschouwde het verschil tussen de reguliere salarissen en het laatste salaris als een 'excessieve vertrekvergoeding', waarvoor werkgevers over een deel een extra heffing tegen een extreem hoog belastingtarief van 75 procent moeten betalen.

Maatschappelijke onvrede

De maatregel werd in 2009 ingevoerd, om het voor bedrijven minder aantrekkelijk te maken buitensporig hoge vertrekpremies te betalen. De overheid wilde hiermee onder meer tegemoet komen aan de maatschappelijke onvrede over topbeloningen.

Eind 2013 stuurde de fiscus Wolters Kluwer dan ook een naheffing van 931.000 euro. Na bezwaar van de uitgever verlaagde de Belastingdienst de naheffing in 2015 tot 511.000 euro. Wolters Kluwer weigerde ook dit bedrag te betalen, en stapte naar de rechter.

Geen vertrekpremie

De uitgever benadrukte bij de rechtbank onder meer dat het hoge fiscaal loon van Beerkens in 2013 helemaal geen gevolg was van een excessieve vertrekregeling. De bestuurder was op eigen initiatief overgestapt naar SHV, en had geen vertrekpremie gekregen.

Waarom het loon dan wel zo hoog uitkwam? Dat was het gevolg van een toekenning van een aandelenpakket in 2010. Beerkens ontving destijds een pakket van 95.412 voorwaardelijke aandelen, die drie jaar later definitief zouden worden toegekend.

Het vrij komen van dit zogenoemde Long Term Incentive Plan was voor het leeuwendeel verantwoordelijk voor het hogere inkomen van Beerkens in zijn laatste jaar bij de uitgever.

Toch betalen

Maar volgens de rechter maakt dat niet uit, en heeft de fiscus terecht het hoge tarief voor een deel van het salaris gehanteerd. De rechter wijst er op dat de wetgever een ruwe en brede definitie gebruikt bij de berekening van vertrekregelingen, om te voorkomen dat bedrijven de wet kunnen omzeilen. Het salaris van Beerkens viel volgens de rechter onder die brede definitie.

Vorige maand oordeelde de rechtbank Noord-Holland daarom dat de uitgever de forse extra heffing toch moet betalen. Wolters Kluwer gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, zegt woordvoerster Caroline Wouters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore